#LFW

Tjedan mode u Londonu: Molly Goddard, Eudon Choi, JW Anderson, Roksanda i još revija drugog dana

Sanda Milinković

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Najiščekivanija revija bila je ona dizajnera Jonathana Andersona

Tjedan mode u Londonu započeo je obilježavanjem 30 godina inkubatora “Newgen” koje podržava mlade dizajnere i čiji je osnivač Britansko modno vijeće (British Fashion Council).


Tijekom prvog dana najviše pažnje ukrali su irski dizajner Paul Costelloe i turski dizajner Bora Aksu, a tijekom drugog dana najiščekivanija revija bila je brenda JW Anderson, dizajnera Jonathana Andersona te ona Molly Goddard.


Molly Goddard


Molly Goddard najavila je kolekciju proljeće/ljeto objašnjenjem da je ostala fascinirana “podsuknjama i donjim rubljem” te krinolinama, grudnjacima iz pedesetih i viktorijanskih haljinama za krštenje. Dizajnerica je u kolekciji predstavila komade koji su inače u pozadini stavivši ih u prvi plan uz dominantne motive izbjeljenog cvijeća, srca i mašni.


Utjecaj njezine inspiracije bio je vidljiv u konstrukciji, ali i u paleti boja kojom su prevladavale nježno bijele nijanse, boja breskve uz žutu boju te nijansa lavande. Korzeti, unutarnji patenti i krinoline i voluminozne suknje dominirale su kolekcijom, a Goddard je kazala da je oduvijek voljela način funkcioniranja donjeg rublja, ručnog šivanja i posebne završne obrade materijala.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Harper’s Bazaar, India (@bazaarindia)JW Anderson


Kolekcija za proljeće/ljeto dizajnera Jonathana Andersona nastavlja se na njegovu nedavnu opsjednutost sirovim materijalima jer je i ovoga puta dizajnirao nosive trodimenzionalne skulpture koje izgledaju kao da su izašle iz ormara same Barbie.


Hyperbeast piše da su uzvanici dobili intrigantne pozivnice uz komad gline. Glina se kao materijal preselila na modnu pistu i pretvorila u izrezane topove i traper hlače, a kolekciju su obilježile i motociklističke te bomber jakne.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli JW ANDERSON (@jw_anderson)Eudon Choi


U vrtovima crkve Sv. Paula, Eudon Choi je predstavio kolekciju inspiriranu sanjivim radovima francuska slikarica i grafičarka te prve impresionističke slikarice Berthe Morisot. Iako često nadvladana od strane muških slikara, Choi je bio inspiriran njezinom sposobnošću stvaranja umjetnosti koja reflektira ženska iskustva pa je kolekcija nadahnuta njezinom odom “ženama oslobođenim od objektivizacije i idealizacije”, piše The Industry.


Revija je počela mnoštvom pažljivo krojenih i strogih lookova u kontrastu s neonski zelenim haljinama, prikazujući delikatnu ravnotežu između prirode i strukture.


Iako su kolekcijom dominirali strogi krojevi, nježna svila i raskošni šlepovi stvorili su impresiju laganih poteza kistom same Morisot. Odu slikarici dizajner je dao i kroz boje koje je najviše koristila pa su prevladavali hladniji tonovi, koraljna nijansa, crvena i nježno plava.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli EUDON CHOI (@eudonchoi)Roksanda


Kolekcija Roksande Ilinčić za proljeće/ljeto inspirirana je srednjovjekovnim samostanima i mnogi kažu da joj je ovo najosobniji rad dosad. Poznata po zadivljenošću arhitekturom, Roksanda je dio elitnog kluba dizajnera zajedno s Ozwaldom Boatengom i Proenzom Schouler čiji su najpoznatiji odnosno temeljni komadi nastali kroz dizajn poznatog arhitekta Davida Adjayea.


Sama je dizajnerica studirala arhitekturu i dizajn u Beogradu prije nego li se doselila u London 1999. godine, a njezina nova kolekcija inspirirana je srednjovjekovnim pravoslavnim samostanima Studenica, Žiča i Gračanica.


Kolekcijom su prevladavale različite ručne tehnike majstora inspirirane odorama klerika koje su dovele do voluminoznih silueta na manekenkama. Uočeni su i kontrasti u bojama, a kao posebni komadi istaknule su se strukturirane jakne, “pencil” suknje od mješavine vune i svile te recikliranog tafta.


U paleti njezine kolekcije pronašle su se 24 boje pa su predstavljeni lookovi s fluorescentno rozom i žutom bojom uz neutralne nijanse nebijeljenog lana, nijanse bazge i posebne nijanse žute.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Roksanda Ilinčić (@roksandailincic)Richard Quinn


Revija Richarda Quinna otvorile su baletne plesačice, a dizajner poznat po tome što je osvojio nagradu kraljice Elizabethe II za britanski dizajn, dobivši je od nje osobno 2018. godine, postao je prepoznatljiv po floralnom printu i nevjerojatnoj razini šivanja.


Na majstorske krojeve oslonio se za prikaz zapanjujućih modnih komada, a prvi look koji je predstavio bila je bijela haljina inspirirana balerinama sa šljokicama koju su pratili outfiti u crnoj i bijeloj boji. Modni komadi koji su se istaknuli bile su suknje nalik na ptičje kaveze i jarko crvena večernja haljina sa plaštom..