SS24

Paul Costelloe i Bora Aksu obilježili početak Tjedna mode u Londonu svojim vizijama ženstvenosti

Lucija Sučić

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Nadolazeći tjedan prijestolnica Engleske pretvoriti će se u pravu svjetsku modnu meku!

Rujan je najjači mjesec u modnom kalendaru, a s modnih pista New Yorka svjetla reflektora sele se preko oceana – u London. Tako je sinoć službeno otpočeo Tjedan mode u Londonu, još jedan u nizu tjedana posvećenih kreiranju i etabliranju trendova za nadolazeću sezonu Proljeće/ljeto 2024.


Nadolazeći tjedan prijestolnica Engleske pretvoriti će se u pravu svjetsku modnu meku te će postati privremena adresa nekima od najvećih svjetskih dizajnera. Dok su zvijezde i slavni uzvanici crvenim tepihom šetali u četvrtak, jučer je bio službeni početak Tjedna mode kojeg je otvorio Paul Costelloe.


Paul Costelloe: povratak romantike i ženstvenosti


Irski dizajner Paul Costelloe na londonske je piste odlučio vratiti malo romantike ženstvenim krojevima i lepršavim dizajnima. Kolekciju je nazvao “Il Giardino” (u prijevodu: ‘vrt’), a sastojala se od raznih modela nestrukturiranih jakni, lanenih hlača, haljina s cvjetnim uzorkom te općenito garderobnih komada koji jednostavno invociraju proljeće u pravom smislu riječi.


78-godišnji dizajner kazao je da je čitava linija inspiriranja talijanskim filmom “The Garden of the Finzi-Continis”, a cilj mu je bio “vratiti malo romantike i ženstvenosti u modu“, prenosi Reuters, kroz povratak na klasične stilove mode i modnih revija.


Boje koje su dominirale dizajnerovom kolekcijom su plava, te nijanse smeđe poput bež i krem, a svoje kreacije – točnije, njih 56, pokazao je na pisti koja je podsjećala upravo na talijanski vrt.Bora Aksu: aplikacija bliskoistočne tematike


Još jednu upečatljivu kolekciju s potpisom kojeg je teško za promašiti na londonsku je pistu donio turski dizajner Bora Aksu. Od raskošne čipke, odvažnog dezena i bogatstva tila, Aksu je u svojoj kolekciji na zanimljiv i kreativan način pokazao svoju viziju aplikacije bliskoistočne tematike u samu modu.


Svojim kreacijama uspio je londonsku publiku uroniti, barem na trenutak, u svijet Turske, čime je odao počast svom turskom nasljeđu i domovini. Time je također pokazao vlastitu perspektivu i nadahnuće koje prožima njegovi novu kolekciju, u koju je između ostalog inkorporirao i tradicionalne tehnike poput heklanja njegove bake i tehnike pletenja od majke.


The Industry je dizajnerovu kolekciju opisao kao “skladan spoj tradicije, suvremenosti i profinjene ženstvenosti“, te će malo tko na pogled Aksuovih fantanstičnih i raskošnih kreacija ostati ravnodušan.