
Foto: iStock
Bez pečenja, samo hlađenje!
povezane vijesti
Ako volite tiramisu, ali tražite nešto posebno i osvježavajuće, ovaj recept pravo je rješenje.
Sočne trešnje, bogata mascarpone krema i piškote natopljene espressom i aromatičnim amarettom stvaraju desert koji izgleda kao da je izašao iz vrhunske slastičarnice.
Sastojci
Za kremu:
- 420 ml slatkog vrhnja za šlag
- 225 g mascarpone sira (sobne temperature)
- 40 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za namakanje:
- 360 ml jakog espressa ili kave (ohlađene)
- 45 ml likera Amaretto
Za slaganje:
- 200 g piškota
- 375 g pekmeza od trešanja ili nadjeva za pite od trešanja
- 75 g svježih trešanja, očišćenih i prepolovljenih (plus dodatne za ukras)
Za ukrašavanje:
- nezaslađeni kakao prah (za posipanje)
- svježe trešnje (po mogućnosti s peteljkama)
- ribana čokolada ili listići badema (po želji)
Priprema
Krenite s pripremom kreme. U velikoj zdjeli istucite vrhnje dok ne dobijete mekane vrhove. Dodajte mascarpone, šećer u prahu i vaniliju. Miksajte dok ne dobijete glatku, prozračnu kremu.
U plitkoj zdjeli pomiješajte ohlađeni espresso s Amarettom. Svaku piškotu kratko umočite u smjesu (ne predugo da ne omekšaju previše) i posložite na dno posude (oko 23 × 23 cm).
Premažite polovicu kreme preko piškota.
Rasporedite polovicu pekmeza i svježih trešanja.
Posložite još jedan sloj piškota, ostatak kreme i trešanja.
Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje šest sati (najbolje preko noći).
Prije posluživanja pospite kakaom, ukrasite svježim trešnjama, ribanom čokoladom ili listićima badema, piše Melissa Recipes.