Tattoo

Zašto je tetovaža s motivom ruže mnogima toliko omiljeni detalj?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Počeci opčinjenosti ružom vežu se još za grčke bogovePosljednjih je godina tetovaža postala modni dodatak, nezaobilazni izraz stila, prikaz odanosti ka nekome ili nečemu, izraz ljubavi, predstavljanje životne priče i puta ili tek – ukras.


Otkako su najplaćeniji svjetski nogometaši utisnuli boju u svoju kožu, svijet se pomamio za iscrtavanjem tijela, iako je do tada tetoviranje smatrano neprikladnim i nepoželjnim.


Pogotovo u visokim slojevima društva. No, vrijednosti i trendovi se mijenjaju pa danas teško da možemo pronaći osobu koja nema makar neki mali simbol utisnut tintom i iglom tattoo artista u svoju kožu.
Neki simboli ipak dominiraju – osim slova, imena, srca i horoskopskih znakova, ruža je najčešći simbol koji ćemo vidjeti istetoviran. Istražili smo u nastavku simboliku ovog cvijeta na koži i ukratko pokušali dobiti odgovor na pitanje – zašto svi vole imati ružu na svome tijelu.


Tetovaža s motivom ruže seže još u doba antike?


Postoje mnogi mitovi i legende koji se povezuju sa simbolikom ruže. Ljepota ovog cvijeta, miris, čak i trnje imaju priče koje objašnjavaju začeće ovog slavnog cvijeta.


Te su tetovaže ruže nevjerojatna utjelovljenja ljudske stalne privlačnosti cvijetu. U isto vrijeme isprepliće se nježnost, senzualnost, ali i bol te destruktivnost, što ovome cvijetu dodatno naglašava privlačnost i mističnost kojom je prožet.


Ali zašto se ruže i značenja tetovaže ruža obično podudaraju s idejama ljubavi i romantike? U mitologiji, Afrodita, grčka božica ljubavi, često je prikazana  s ružama koje ukrašavaju glavu, stopala i vrat.


To se može protumačiti na više načina, ali asocijacija potječe od ružinog grma koji je rastao unutar bazena krvi prolivene njezinog ubijenog ljubavnika Adonis i tako je uobičajena interpretacija da ruža simbolizira besmrtnu ljubav koja odolijeva vremenu, pa čak i smrti, piše Tattoodo.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Rimljani i ruže


Rimski mit o rođenju elegantne ruže započinje Florom, Božicom proljeća i cvijeća, šetajući bujnim krajevima pod njezinom vlašću.


Naravno, dio privlačnosti ruže predstavlja njezinu opasnost, poput prave femme fatale, tako da ima smisla da ruža jedino procvjeta pod rukom Flore. Boginja Flora, pronalazeći svoju najdražu i najcjenjeniju nimfu mrtvu među travama, pozvala je ostale bogove da tijelo nimfe pretvore u cvijet.


Mit se nastavlja kako je Apolon udahnuo život u cvatu, dok joj je Bacchus dao tekuće plodove nektara, a Vertumnus, Bog godišnjih doba, vrtova i rasta, darovao je ružu svojim opojnim mirisom.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Legenda nastanka crvene ruže nastavila se u rimskoj mitologiji gdje je Venera zauzela mjesto Afrodite. Bogati Rimljani navodno su svoje spavaće sobe punili buketima ruža kako bi osigurali meku, ugodno mirisnu površinu za njihove ljubavne susrete.


Bio je to simbol ljubavi i ljepote povezane s Venerom, ali također se zalagao za tajnost nakon što je Kupid ponudio ružu Bogu tišine kako bi u tajnosti držao  Venerove poslove.


U stvari, plafoni rimske blagovaonice bili su ukrašeni ružama kako bi nagovorili goste da šute o onome što je rečeno na večeri, a „sub rosa“ ili „ispod ruže“ i danas znači „povjerljivo“.


Pa čak i istočne tradicije imaju specifične ideje o snazi ruže.


tetovaza

FOTO/Unsplash


“Drevna arapska legenda također povezuje ruže s romantikom“


Legenda kaže da se slinavac zaljubio u bijelu ružu. Ljubav je bila toliko intenzivna da ga je ljubav cijelog preplavila, potom se naglonio na ružu, trn mu je probio srce i obojio cvijet u crveno.


Te su legende izrazito drevne, datiraju od nekih najstarijih civilizacija i na taj način vežu ružu s romantikom od najranijih dana čovječanstva.


Najpopularnije boje za tetovažu ruže


Zanimljivo je napomenuti da ruže ne samo da znače ljubav i ljepotu, već svaka boja ruže ima svoje posebno značenje!


Tradicionalna tetovaža crvene ruže simbolizira ljubav i strast. Ružičasta ruža predstavlja milost, zahvalnost i naklonost, dok su ljubičaste ruže korištene za simboliku kraljevstva i mistiku.