Jedinstven na svijetu

Tashiro-jima: Otok gdje ima više mačaka nego ljudi obavezna je stanica za mačkoljupce

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Ribari su uvjereni da im hranjenje mačaka donosi sreću i zdravljeTko ne bi želio imati vlastiti otok? Naši prijatelji s brkovima nisu iznimka i uspjeli su osvojiti jedan u Japanu.


Zove se Tashiro-jima i vjerojatno je to jedino mjesto na svijetu gdje ima više mačaka nego ljudi.


Poznatiji kao “otok mačaka “, ovaj pojas ima oko 100 stanovnika (uglavnom starijih) i na stotine, stotine mačaka. Ovdje su se ove prekrasne mačke uspjele, zapravo, sprijateljiti s ribarima još od 1800. godine, prve za malo hrane, a druge za malo društva.
Kasnije se veza pretvorila u pravu strast.


Ribari su, naime, bili uvjereni da im hranjenje mačaka donosi sreću i zdravlje, a u što se vjeruje i danas.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Feeline | Consulenti felini (@feeline_life)Prema lokalnoj tradiciji, jednog je dana ribar skupljao kamenje za svoje mreže kada se kamena stijena slučajno otkotrljala i ubila jednu od mačaka.


Duboko poštovanje koje je ribar gajio prema tim životinjama navelo ga je da pokopa njezino beživotno tijelo i stvori utočište u spomen na nesretnu mačku i zaštiti druge.


Danas na otoku postoji najmanje 10 sličnih svetišta, kao i 51 kip koji prikazuje mačke i mnoge građevine u obliku mačke, zajedno s “ušima”.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Le Chat Photographe (@lechatphotographe)Mačke su, sa druge strane, toliko navikle na kontakt s ljudima da uvijek prate turiste dok posjećuju otok. Očito u potrazi za hranom i milovanjem.


Za ljubitelje mačaka, Tashiro-jima je obavezna stanica, ali i primjer poštovanja i zaštite životinja koje su ovdje pravi domaćini.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Le Chat Photographe (@lechatphotographe)