Bitna si!

Tanja Blašković je oslikala prekrasne murale po Rijeci koji nose važnu poruku. Iznimno su bitni

Sanda Milinković

Foto: Tanja Blašković

Foto: Tanja Blašković

Ako mislite da se obiteljsko nasilje ne događa svaki dan ili ga nema u vašoj blizini, upamtite broj 18. Toliko je u trenutku pisanja ovoga teksta prijavljeno slučajeva obiteljskog nasilja prema podatcima MUP-a.Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, od 19. do 25. studenog, u Rijeci se održala sedmodnevna kampanja pod sloganom „Bitna si!“


Bitna.si je nastavak kampanje #ženeujavnomprostoru iza koje stoji Udruga za ljudska prava i građansku participaciju iz Rijeke i veliki broj žena koje su odlučile podijeliti svoje priče i aktivno raditi na tome da seksualno uznemiravanje u javnom prostoru prestane biti tabu.


“Na nacionalnoj razini, ideja je da mrežna stranica Bitna.si postane mjesto na kojem je moguće dobiti uvid u realnu situaciju na terenu. Naime, neprestano se govori o statistikama koje nam ne govore o pravom stanju jer kada čitamo što se događa, vidimo da veliki broj žena, od najranije dobi doživljava nasilje.
Porukom »Bitna si!« želimo pokazati da je svaka žena bitna i da svatko ima pravo na život u slobodi i bez nasilja”, istaknula je Marinella Matejčić iz udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter 25. studenog kada je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen na Korzu.


tanja_blaskovic


Tanja Blašković je kampanju doslovce i nacrtala


Jedna od velikih žena koja se uključila u kampanju i doslovce ju oslikala po našem gradu ne bi li na taj način približila problem nasilja nad ženama je umjetnica i likovna pedagoginja Tanja Blašković. 


U razgovoru nam je otkrila da se kampanji priključila na poziv novinarke Bojane Guberac te zato jer je i sama svjesna koliko je važno osvijestiti problem nasilja nad ženama te samog sustava koji u praksi ne djeluje niti u prevenciji nasilja niti u zaštiti žrtve nasilja, a niti u pomoći žrtvama nakon što uspiju otići iz nasilnih odnosa.


Jako je bitno upozoriti i na sekundarnu viktimizaciju žrtava od strane okoline, a čijom problematikom se bavilo još nekoliko odličnih umjetničkih radova u sklopu programa kampanje.


Sam mural prikazuje ženu koja se više ne osjeća maleno i nemoćno nego veliko, bitno i osnaženo zbog podrške i ljubavi koju dobiva od ljudi koji ju okružuju, a u nekoj, nadam se ne i predalekoj budućnosti – i od strane sustava”, objašnjavam nam Tanja Blašković.


Velika je stvar imati talent kojim čitavu kampanju možete dovesti na riječke zidove i pritom svakom prolazniku praktički “nacrtati” gorući problem. Tanja nam kaže da je ulična umjetnost medij kojim se može doći do jako široke i raznolike publike.


tanja_blaskovic


“Usput se i uljepšavaju gradske fasade što murale čini, po meni, odličnim načinom aktivističkog djelovanja”, dodaje.


Upitali smo ju i ima li planova za daljnje radove, ali konkretnih odgovora nema s obzirom na čitavu situaciju s pandemijom.


“Svakako bi voljela oslikati još puno fasada, napraviti još puno tepiha, ilustrirati još puno priča, naučiti još puno djece kako reciklirati plastiku, nastaviti surađivati sa prekrasnim ljudima s kojima sam do sada imala prilike surađivati, a nadam se i nekim novim suradnjama i umjetničkim izazovima”, kaže nam naša sugovornica kojoj je vrlo važan dio njezina rada reciklaža i briga o okolišu.


Njezinu ljubav prema tome vidimo kroz njezin raniji umjetnički rad te brand Imagine plastic u kojem izrađuje razne uporabne predmete od plastičnih vrećica i luftića. Briga i ljubav prema prirodi i životinjama vidljiva je i u njezinim ilustracijama koje sve češće izvodi kao murale ili tepihe i tapiserije (cutie_pie_punch).


tanja_blaskovic


Ako nekad pomislite da su ovakve kampanje nepotrebne, zapamtite broj 13. To je neslužbena brojka ubijenih žena u 2019. godini, a njih 11 ubili su bliski ljudi, od kojih su sedmorica bili supruzi, izvanbračni partneri i partneri (N1).


Ako ponekad pomislite da se pretjeruje s ovakvim kampanjama, zapamtite broj 91. Prošle je godine prema statistikama izračunato da je u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijena 91 žena, što čini 47 posto svih ubojstava u zemlji (RTL).


Ako ponekad pomislite da se silovanja ne događaju kod nas, zapamtite broj 5 jer svaka peta žena tijekom života doživi pokušaj silovanja (Maja Mamula, predstavnica Ženske sobe na panelu “Ne nasilju!” iz 2019. godine koji se održao u Zagrebu).


Ako ponekad pomislite da žene pretjeruju, zapamtite 90 %. Toliko je, prema podatcima Ženske sobe, studentica u Hrvatskoj doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja prema istraživanjima (Večernji list).


Ako pomislite da se obiteljsko nasilje ne događa svaki dan ili ga nema u vašoj blizini, pogledajte broj 18. Toliko je u trenutku pisanja ovoga teksta (01.12.2020.) prijavljeno slučajeva obiteljskog nasilja MUP-u.U protekla 24 sata na području Republike Hrvatske iz domene nasilja u obitelji evidentirano je ukupno 18 događaja, od kojih tri kaznena djela (za čl. 179. a Nasilje u obitelji KZ RH, na području PU istarske, primorsko-goranske i splitsko-dalmatinske) i 15 prekršaja (iz čl. 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji na području PU koprivničko-križevačke, krapinsko-zagorske, ličko-senjske, osječko-baranjske, sisačko-moslavačke, splitsko-dalmatinske, varaždinske, zadarske i zagrebačke),  stoji u kalendaru nasilja na stranicama MUP-a.


I sjetite se – toliko ih je samo evidentirano.


Koliko ih nismo čuli? Koliko ih nije prijavljeno? Koliko će (ne)prijavljenih slučajeva završiti najgorim mogućim ishodom po žrtvu?


Ponovite si brojke dok gledate u nevjerojatno bitne murale koje je oslikala Tanja Blašković.