Osebujne note

Tajna kako učiniti radič manje gorkim

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Uživajte ​​u njegovom jedinstvenom okusu na nove i ukusne načine

Radič je vrlo svestrano povrće s kojim je moguće pripremiti mnoge recepte od predjela do priloga, no njegova osebujna nota, blaga gorčina, nekim nepcima može biti prepreka.


Osim izvrsnog okusa, sve vrste radiča bogat su izvor vitamina, natrija i željeza. Valja napomenuti da je radič također lagano povrće koje pridonosi uravnoteženoj prehrani sa samo oko 13 Kcal na svakih 100 grama proizvoda.


U radiču se može uživati ​​na više načina: sirov u salatama ili kuhan za dodavanje okusa tjestenini ili jelima od riže. Jednako je ukusan kao prilog, pripremljen u pećnici ili na tavi, te nudi raznovrsnost i kulinarski užitak u svakom zalogaju.


No, osebujna gorčina radiča je nota koju je moguće malo ugasiti nekim trikovima, a pogledajmo zajedno kako tu karakteristiku pretvoriti u prednost.


1. Pažljivo birajte radič


Počnite od baze, pažljiv odabir radiča može učiniti razliku. Odlučite se za svježi, kompaktni radič bez vidljivih tamnih mrlja te odaberite mlađi radič koji ima manje izražen okus.


2. Namočite ga u hladnu vodu


Radič narežite na trakice i potopite ga u hladnu vodu, tako ćete smanjiti gorčinu.


Prije upotrebe ostavite listove radiča da se namaču sat vremena, ako želite možete dodati malo limuna ili nekoliko kapi octa, a zatim možete nastaviti s ispiranjem i korištenjem.


3. Blanširajte nekoliko minuta


Alternativno, možete narezati radič i nastaviti s brzim blanširanjem. Uronite ga u kipuću vodu na nekoliko minuta i kada je gotov ocijedite te koristite prema željenom receptu.


Ovaj je trik posebno učinkovit kod pripreme rižota ili umaka za predjela.


Ako ste ograničeni vremenom i ne možete se posvetiti dužem vremenu namakanja ili kuhanja, brza opcija je da se usredotočite na vrh, uglavnom izbjegavajući središnje bijelo rebro, koje obično ima gorčiji okus.


Na taj ćete način moći uživati ​​u nepogrešivom okusu radiča bez žrtvovanja praktičnosti u kuhinji.