Ukusno i lako

Savršeni ručak: Svinjsko meso u kremastom umaku od gljiva

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Ukusno jelo koje se lako priprema.

Ukoliko ste u potrazi za ukusnim obrokom s tjesteninom uz čašu crnog vina, ovaj recept ima sve. Kremaste gljive, slatko svinjsko meso, pa čak i dašak marsale i bijelog vina za okus, ovo jelo ima sve. Uparite s laganom salatom i imat ćete obrok vrijedan restorana kod kuće!


Sastojci


▢ 1 kg svinjskog mesa narezanog na medaljone


▢ Sol i papar po ukusu


▢ 1 žlica maslinovog ulja


▢ 3 žlice maslaca podijeljeno


▢ 200 g gljiva


▢ 3 češnja češnjaka mljevena


▢ 1/2 žličice Dijon senfa


▢ 1/4 žličice talijanskog začina ili provansalskog bilja


▢ 1/4 šalice pileće/goveđe juhe ili vina (suho bijelo )


▢ 3/4 šalice vrhnja za šlag


Priprema


Odrežite višak masnoće sa svinjetine (po želji) i narežite je na medaljone. Svaki komad posolite i popaprite.


Dodajte ulje i jednu žlicu maslaca u tavu na srednje jakoj vatri. Pustite da se tava zagrije nekoliko minuta.


Pecite svinjetinu 3 minute sa strane, a zatim je prebacite na tanjur.


Dodajte preostale 2 žlice maslaca i kad se otopi, dodajte gljive i kuhajte 5-6 minuta, povremeno miješajući, ili dok se voda ne pusti i skuha.


Umiješajte češnjak, dijon senf, talijanski začin i pileću juhu. Pustite da bubri oko minutu.


Dodajte vrhnje i ostavite da krčka oko minutu.


Vratite svinjetinu u tavu i ostavite da se kuha još 3-5 minuta ili dok se svinjetina ne skuha i dok se umak malo ne smanji/zgusne. Možda ćete morati malo smanjiti vatru kako ne bi furiozno ključalo. Po potrebi začinite dodatnom soli i paprom i odmah poslužite.