Lika Quality

Svi žele njene energetske pločice: “Kod mene je kemiji, šećeru i aditivima pristup – strogo zabranjen”

Marin Smolčić

Foto: Marin Smolčić

Foto: Marin Smolčić

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo poduzetne Helene Bogdanić iz Otočca.

Teško je i zapravo nemoguće u Lici pronaći obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo čiji su se rad, proizvodnja i asortiman u tolikoj mjeri povezali s čistom prirodom, kao što to čini OPG Helene Bogdanić iz Otočca. Nije niti čudo da su za mnoštvo svojih proizvoda stekli laskavu oznaku za vrhunsku kvalitetu Lika Quality, a na sva usta ih hvale u Lika Destination.



Helena Bogdanić rođena je također u ekološkom raju, u Krasnu, na vrhu Velebita. Odrasla je u prirodi i cijelog svog života neumorno udovoljava kriterijima i standardima ekologije. Lakše je pronaći ono što se ne uzgaja kod Bogdanića, negoli ono drugo. Na korak je udaljena »ljepotica boje opala«, kako još zovu rijeku Gacku, pa se njihovo imanje zapravo naslanja na prelijepu i čistu rijeku. Bogdanići najveći dio vremena provode na imanju, a kada se ti poslovi pozavršavaju, na rasporedu je branje divljih lješnjaka, ljekovitog bilja, drena i ostalog šumskog voća po okolnim brdima.


Foto: Marin Smolčić



– Imamo certificirani ekološki uzgoj i po tom principu živimo i radimo unatrag 20 godina. Uzgajamo voće, povrće i ljekovito bilje. Sve to mi prerađujemo i pravimo pekmeze, marmelade, sirupe, sokove, ljekovite supstance, posebne začine, čajeve… Maštoviti smo, pa smo uspješno »križali« neke okuse marmelada. Sa sirovinama nemamo problema jer sve ekološki uzgajamo. Prema standardima ekološkog uzgoja imamo na hektar površine 40-ak grmova. To čini više od 120 metara prirodne živice. Tu sve vrvi od ptica, ježeva, insekata… Biološki krug je na ovaj način zatvoren. Otpalo lišće iz voćnjaka i s usjeva sakupljamo i sami proizvodimo kompost, odnosno prirodno gnojivo. U ekološke standarde ušli smo još 2014. godine i od tada je naš OPG jedna sasvim drukčija priča, napominje Helena.


Foto: Marin Smolčić


Kvalitetan asortiman


Bogdanići su i prije osnutka OPG-a proizvodili mnoštvo namirnica, ali su ih većinom trošili sami ili poklanjali rodbini i prijateljima. Uz dobru volju, omeđene regule struke i ljubav prema ekološkoj proizvodnji, krenuli su uz mnoge certifikate i rješenja Ministarstva zdravstva.
– Kao proizvođači najviše smo prepoznati i prisutni u Rijeci i na Kvarneru.


Tamo smo redovni na ekološkim sajmovima, kao i ovdje po Lici. Ličani i Primorci me već dobro znaju, a dolaze nam i doma. Neki se malo iznenade što je veći dio našeg proizvodnog asortimana posložen u hladnoj prostoriji, na policama poput velikih trgovačkih centara. Mnogi tada požele prošetati našim gospodarstvom, uživati u tišini ili sjesti u hlad kušaonice i degustirati nešto od naših proizvoda. Uz kušaonicu je uvijek izloženo mnoštvo voća, povrća i ljekovitog bilja.


Posjetiteljima dademo »blender« pa ako mi nemamo vremena zbog angažmana na gospodarstvu, gosti sami sebi spravljaju napitke po želji. Mogu sami skuhati čaj, napraviti salatu…


Usput saslušaju našu ekopriču i uvjere se kako je u našem slučaju ekologija postulat zaslužan za sve ovo što mi radimo. Na proljeće namjeravamo napraviti novu kušaonicu gdje će ljudi osjetiti taj dah i neponovljivi šarm prirode, uz naše delicije. Namjeravamo imati i festivale maslačka, lavande i ostalog bilja. Moram reći da imamo stalnu podršku resornog Ministarstva, Turističke zajednice, Grada Otočca i Ličko-senjske županije, kaže Helena.


Foto: Marin Smolčić


Energetske pločice


Kao i u svim proizvodima ovog OPG-a, »kemiji, šećeru i aditivima pristup je strogo zabranjen«!



– Sokove pravimo od malina, dunja, jabuka, kupina, bazge, ali i ljekovitog bilja poput koprive i kadulje. Sve ove biljke također su dio našeg proizvodnog opusa. U sustavu Lika Quality imamo pet proizvoda: to su sirupi od bazge i koprive, pekmez od divljeg šipka i šljiva te sir od dunja. Moram reći da je taj znak za kvalitetu prepoznat od strane kupaca jer im daje jamstvo da kupuju samo vrhunske proizvode. Ovo je posebno važno na području Rijeke i Zagreba, gdje se naši proizvodi nude u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Spomenut ću riječku trgovinu »Veronika delikatese« gdje smo kao proizvođači stalno prisutni.


Domaći i strani turisti redovno nas kupuju i na Plitvičkim jezerima.



Naš novi hit su energetske pločice. Dok struka muku muči kako ograničiti ili barem samnjiti prodaju energetskih pića i sastojaka, mi smo kreirali eko-energetske pločice. Izrađujemo ih od orašastih plodova i suhog voća, u nekoliko kombinacija. Budući da su izvrsnog okusa i sastava, izvrsno se prodaju, već su prepoznate i postale su pravi hit. Lika je ipak jedna od zadnjih hrvatskih destinacija koja je uglavnom nezagađena. Tako da u ekološkoj proizvodnji Lika s razlogom prednjači u mnogočemu, ističe u razgovoru poduzetna Helena.


Foto: Marin Smolčić