Lika

Obrt “Smočnica” i njihovi proizvodi sve omiljeniji kod ljubitelja istinskih eko-namirnica

Marin Smolčić

Snimio Marin Smolčić

Snimio Marin Smolčić

Nikolina Perša iz Mušaluka i danas priprema pošiljke svojih eko-proizvoda. Šalje ih u trgovine zdrave hrane u Zagrebu, Rijeci i Zadru



 


Ovih danas su u Lici procvjetale mnoge divlje i pitome biljke. Najprije je krenuo dren, a onda divlje trešnje, kruške, jabuke, mukinje, trn, glog i tek zatim pitome voćke. Prohladnih dana  ovoga pomalo sumornog proljeća oprašivanje cvjetova obavljaju vjetar i poneka kap kiše. Iz svojih staništa tek pomalo stidljivo izlaze bumbari, još rjeđe pčele. Kao da sve čeka svoj trenutak biološke eksplozije sunčanih dana i većih temperatura zraka.


Nikolina Perša iz Mušaluka i danas priprema pošiljke svojih eko-proizvoda. Šalje ih u trgovine zdrave hrane u Zagrebu, Rijeci i Zadru. Dio robe proda na kućnom pragu, dio kroz pošiljke pouzećem stalnim kupcima. Njezin obrt “Smočnica” uvijek je krcat proizvodima. Zatekli smo je u pripremi jedne veće količine različitih granola i energetskih pločica koje će ujutro biti poslane za Zagreb.




Za razliku od nižih i toplijih dijelova Hrvatske, u Lici proljeće uvijek pomalo kasni. Jedan od osnovnih sastojaka i temelja proizvoda Smočnice je med.


Nikolina Perša / Snimio M. SMOLČIĆ


-Moje pčele su trenutno u okolici Zadra gdje su bile na zimovanju. Ondje je znatno toplije, vegetacija kreće puno, puno prije nego li kod nas i ovih dana ih vraćamo natrag. Nas su u Lici tek prije nekoliko dana napustili mrazevi i hladnoća, a takve su vremenske prilike pčelama pogibeljne. Zbog toga smo ovdje u Lici ove godine imali velikih gubitaka, ostalo mi je 70-ak košnica koje su zimovale izvan Like. Sada čekam prvo cvjetanje voćki u Lici, a onda pčele opet selimo na ispašu od bagrema, lipe i ostalih sastojaka koje pčele obožavaju i proizvode vrhunski med, pripovijeda Nikolina s puno strasti i pokazuje nam trenutni medni hit-kremasti med koji se prodaje po Hrvatskoj na 20-ak prodajnih mjesta zdrave hrane.


 


Čips od jabuka i suhe šljive obogatile sadržaj granola


Protekle jeseni  svjedočili smo  prvoj  seriji sušenja šljiva i prerade jabuka u čips koji su realizirani u postrojenjima Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Upravo su ti proizvodi obogatili sadržaj nove linije granola obrta “Smočnica”.


-Uz spomenuti i vrlo traženi  kremasti med proizvodim i četiri vrste granola i dvije vrste energetskih pločica. Važno je reći da kupci diljem Hrvatske vrlo rado prihvaćaju sve što je provjereno domaće, uz pripremu od ekoloških namirnica i uz poštivanje visokih higijenskih standarda.


Obrt Smočnica / Foto Snimio M. SMOLČIĆ


U novim linijama granola svoje su mjesto našli čips od jabuka i suhe šljive.  Tako su se okusi i sastavi ovih proizvoda znatno obogatili, a kupci su ih vrlo brzo prihvatili. Pitate me za plasman, može li se od svojega rada živjeti? Ako volite ono što radite i to činite kvalitetno, svakako da može. Ljudi to  lako prepoznaju i ubrzo stječu povjerenje u vaš rad i proizvode, govori nam ova mlada ekonomistica iz Mušaluka pored Ličkog Osika.


Obrt Smočnica / Foto Snimio M. SMOLČIĆ


Nikolina nije u potpunosti željela otkriti sastav i tehnologiju kremastog meda, novog proizvoda kojega djeca obožavaju. Nastaje dugotrajnim miksanjem tekućeg i kristaliziranog meda kojemu se dodaje nekoliko supstanci. Budući da se u sadržaju nalaze mnoge ugodne prirodne arome i čokolada, kremasti med pogodan je za namaze i palačinke.


Ova obitelj ima mnoštvo zemlje i veliki voćnjak u Čanku nedaleko Perušića. Ondje je stotinjak stabala šljiva sadio Nikolinin djed, a nešto šljiva i jabuka ima u Mušaluku. Najvažnije je u ovoj priči da se uzgojene šljive i jabuke kemijski ne tretiraju.


Obrt Smočnica / Foto Snimio M. SMOLČIĆ