BLACK VENERE RICE

Suradnja i prijateljstvo: Zbog jedne nonice, Riso Scotti danas plasira crnu rižu na naše tržište

Sandy Uran, Sanda Milinković

Dario Scotti sa kćerkom Lucreziom, Foto: Marko Gracin

Dario Scotti sa kćerkom Lucreziom, Foto: Marko Gracin

Sve o osebujnoj riži i njenim prehrambenim vrlinama doznali smo od direktora Daria ScottijaDuga povijest i tradicija vežu talijansku i hrvatsku kulturu, a jedna od zajedničkih osobina, osim ispijanja kave, svakako nam je nepce koje obožava dobru hranu.


Ljubav prema najboljim okusima i najkvalitetnijim namirnicama te shvaćanje obiteljskih vrijednosti kroz poslovanje, spojila je uspješnu riječku tvrtku Nikas i renomiranog talijanskog proizvođača riže Riso Scotti.


Dok Nikas već više od 30 godina na domaće tržište donosi vrhunske prehrambene proizvode renomiranih brandova iz Europe, Amerike i Azije za “one koji traže više od hrane”, Riso Scotti svojom tvornicom opremljenom najmodernijom tehnologijom obrađuje pažljivo odabranu talijansku rižu i vodi se željom postajanja lidera europskog proizvođača hrane s naglaskom na rižu.
I Nikasu i Riso Scottiju zajednička crta je njegovanje odnosa pa je tako Nikas obiteljska tvrtka, a Riso Scotti već 160 godina u vlasništvu jedne obitelji koju sada vodi šesta generacija.


Odlično raspoloženi direktor kompanije, Dario Scotti


Za sve je “kriva” nona!


Ne čudi stoga da su dosegnuli vrlo uspješnu suradnju kroz više od 25 godina koja je obilježena zajedničkim susretom uz ukusne zalogaje, poslužila i kao kulisa za predstavljanje nove, i to crne, riže na hrvatskom tržištu. Od 1. siječnja 2022. Riso Scotti je jedina tvrtka koja će komercijalizirati sortu riže Venere, zaštićenu patentom Eu4481 koja je idealna za priloge i cjelovite obroke.


Na naše pitanje o tome kako je originalno započela suradnja između Nikasa i Riso Scotti iz koje se rodilo i prijateljstvo, odgovorio nam je jedan od vlasnika kompanije, Boris Gržin.


“Riječ je o suradnji dviju prijateljskih firma koje već 28 godina zajedno obavljaju dobar posao. Scotti se isprofilirao kao vrlo važan segment na tržištu i u ugostiteljstvu, a njihova je riža postala namirnica bez koje se ne može”, kaže nam Gržin.


Objašnjava da je misija Nikasa od početka bila surađivati s brandovima koji imaju kvalitetu i tradiciju, a pritom su gledali i da surađuju s onim što i sami vole.


Bogata lepeza proizvoda dovela je rižu Scotti na brojne obiteljske stolove


Tako smo doznali i jednu simpatičnu anegdotu koja nam je potvrdila opažanje s početka priče, a to je da se kroz obje kompanije tradicija i obiteljske vrijednosti provlače kao glavni motiv.


“Riso Scotti je u našoj familiji oduvijek. Još je nona tamo nakon Drugog svjetskog rata donosila Scotti proizvode u naš dom iz susjednih zemalja gdje su njihovi proizvodi bili u prodaji”, kaže nam Gržin uz osmijeh se prisjećajući tih minulih vremena.


Od Scotti riže na stolu obiteljskoga doma do početka suradnje s ovim prehrambenim velikanom koji im je, prema riječima Gržina, dao pozitivan poticaj.


“Počinjali smo od nule kao vrlo mala obiteljska firma, ali Scotti je vjerovao u nas i ‘gurnuo‘ nas pozitivnim poticajem u pravom smjeru što nam je jako puno značilo tada, a znači nam i danas”, istaknuo je Gržin.


Druženje u ugodnom ambijentu kompanije Nikas kojeg prožima miris svježe pripremljene kave, iskoristili smo i za razgovor s čelnim čovjekom tvrtke utemeljene davne 1860. godine, Darijom Scottijem.


Direktor kompanije i šesta generacija u obiteljskom poslu, Dario Scotti


Zanimljiv naziv “zabranjene riže”


“Izuzetno mi je drago što mogu predstaviti rižu čije ime potječe od božice ljubavi – Venere. Idealna je za salate, ali i druge vrste jela kao što su predjela i prilozi, ali i cjeloviti obroci. Uz to, moram naglasiti da je izuzetno hranjiva”, kazao je Scotti.


Doznali smo i da rižu smatra dragocjenom hranom, i to ne samo zbog njezine elegancije i ekskluzivnosti njezine boje, već prije svega zbog nutritivnog bogatstva proteinima, antioksidansima i mineralnim solima.


Scotti objašnjava da je ovu sortu aromatične crne riže stvorio u Italiji 1997. godine Sa.Pi.Se križanjem sorte riže iz doline Po i crne azijske sorte.


“Rezultat je biljka koja može izdržati talijansku klimu i koja se uzgaja u Italiji. Prema legendi, crnu rižu od koje potječe Venere slavili su stari kineski carevi zbog njenih nutritivnih i afrodizijačkih svojstava, odakle dolazi i naziv zabranjene riže“, kaže Scotti.


Simpatična je informacija ususret Valentinovu i ona da se crna riža smatra dragocjenom hranom, a zbog svoje je simbolike idealna za pripremu romantične večere.


Crna riža Venere donosi cjeloviti okus


“Dobro čuvana tajna” i zanimljiv projekt


Scotti je kroz razgovor istaknuo da je vrlo ponosan na sve ono što je postigao tijekom godina rada u obiteljskoj tvrtki koju je preuzeo u mladim danima, a u kojoj danas rade i njegove tri kćerke koje će ga ga naslijediti kad se odluči umiroviti.


“Izuzetno nam je bitno i važno našim kupcima ponuditi kvalitetnu rižu. Na repertoaru imamo 15 vrsti riže; od one klasične za rižoto, parboiled i basmati do Venere. Sva naša riža je izvorno talijanska te se uzgaja u regiji Piedmont i na Sardiniji.”, dodaje.


Zanimalo nas je i koja je njegova omiljena riža pa nam je otkrio da posebno uživa u rižotu s puno gljiva priređenog iz Arborio Classic linije koja je nešto skuplja, ali izuzetno ukusna.


Govoreći o riži, kazao nam je da riži Venere ne treba puno vremena već svega 15-ak minuta kuhanja što je izuzetna inovacija kad je riječ o integralnoj riži. Istaknuo nam je i da u dogledno vrijeme na hrvatsko tržište planira predstaviti novi proizvod o kojem ćemo doznati nešto više u skorijoj budućnosti.


U šaljivom nam je tonu naglasio da je to za sada »dobro čuvana tajna«, podcrtavši da je zadovoljan dolaskom u Hrvatsku za ovu posebnu prigodu te suradnju s Nikasom.


Obitelj Scotti


Prilikom našeg susreta u više je navrata istaknuo da mu je iznimno drago što je opet u Hrvatskoj na susretu s dugogodišnjim partnerima s kojima gradi odnos već više od 25 godina te da je hrvatsko tržište za njih strateški izrazito bitno.


Tijekom razgovora nam je opisao i jedan zanimljiv projekt naziva “Ceste riže” kojim je svoje djelatnike koje voze motore obradovao tijekom 2017. godine, a koja ih je odvela do daleke Kine.


“Moj je život na čelu tvrtke vrlo je izazovan jer ovo su izuzetno izazovna vremena u svakom pogled. Od energetske krize i rata u Ukrajini, do klimatskih promjena koje su nas pogodile prošle godine, izazvavši veliku sušu.


Zbog svega toga riža na tržištu je skuplja ali i dalje kvalitetna, do čega posebno držimo” zaključio je vlasnik branda čiji se proizvodi mogu pronaći u 86 zemalja diljem svijeta.


Nakon susreta, specifično talijanskoj kulturi, popili smo brzinsku kavu s nogu i oprostili se od čelnih ljudi kompanije Scotti koji nisu skrivali osmijeh s lica družeći se sa svojim partnerima.


Boris i Gordana Gržin te Dario Scotti zajedno sa suradnicima, nazdravili su dugogodišnjoj uspješnoj suradnji i novim zajedničkim projektima.Obje obiteljske kompanije složne su u jednom – misiji da na tržište lansiraju samo najbolje


_


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Nikas.