Premium kava Diemme

Bili smo na Captain’s Brunchu u Kastvu i isprobali fantastičnu kavu uz gastro specijalitete

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Poznati se trg transformirao u boho oazu mornarskoga štiha, a vedro nebo nadopunjavali su predivni bijeli lampioniKastav i more neizmjerno se vole, a Trg Fortica kao nekadašnja utvrda danas je šetalište i ugodno mjesto za predah uz prekrasan pogled na Kvarner i Učku. Vezu grada ponad Matulja i dalekih mora potvrđuje ukras koji se nalazi na samom ulazu na Forticu; riječ je o štandaru odnosno jarbolu za zastavu s uklesanim imenom grada koji seže u daleku 1861. godinu.


Smješten na značajnoj točki kvarnerskog trokuta, grad na vrhu brijega s tadašnjom lukom na Preluku, stoljećima je bio odredište mnogim pomorcima pa ne iznenađuje da je baš romantični Kastav osvanuo kao savršena kulisa za prezentaciju premium kave Diemme.


Grad na brege i Fortica savršeno su se uklopili u priču o omiljenim zrncima uz koja su jutra i druženja neizostavna, upravo iz razloga što su moreplovci prvi donijeli kavu na ove prostore.
Prigodnog naziva Captain’s Brunch, događaj u organizaciji tvrtke Nikas koja je spomenutu kavu uvela na hrvatsko tržište, okupio je brojne riječke ugostitelje koji su okupani sunčevim zrakama radoznalom mnoštvu prezentirali svoje specijalitete.
Glavni sastojak kave Diemme je lakoća postojanja


Poznati se trg transformirao u boho oazu mornarskoga štiha pa su nas na svakom koraku pratili nazivi egzotičnih zemalja Južne Amerike iz kojih stiže kava Diemme kao što su Meksiko, Kolumbija, Salvador i Kostarika, ali i afričkih zemalja poput Etiopije, Zambije i Tanzanije.


Sve ove zemlje povezuje zajednička priča o pomno biranim zrnima vrhunske kave, ali i o pomorskim putevima kojima nam ona dolazi.


Caffe Diemme nastaje kao rezultat ljubavi prema svijetu kave koja se isprepliće s poviješću tri generacije obitelji Dubbini od 1927. godine, a izborom najboljih zrna 100 % arabica kave u espressu nastaje neodoljiva mirisna nota čokolade i badema te u šalici kremastog macchiata slatka aroma karamele.Kava je sve što nam je trebalo da se opustimo i predahnemo jer punoćom svoga okusa i aromom koja se širila gradskim ulicama sve do Crekvine, pružila nam je onaj osjećaj lakoće postojanja kojeg nekada, žureći kroz život, zanemarimo.


Na događaju se mogla degustirati vrhunska 100 % arabica kava u svim popularnim izdanjima pa su kavoljupci mogli uživati u espressu, macchiatu i cappuccinu uz demonstraciju latte art-a od strane profesionalnog barmena tvrtke Nikas.


Prezentacija kave bila je puno više od samog predstavljanja pa je otišla je i korak dalje pokazavši kako kava ne mora biti smo topli napitak već namirnica puna potencijala u gastronomiji.Kapetanovo blago, sedam mora i Carpathia u ukusnim zalogajima


„Danas u ponudi imamo šest vrsta arabica kave, a baza je Brazil. Uz kavu možete birati između dvije vrste mlijeka – običnog ili zobenog“, kaže nam simpatični Tomislav Mrdeža za barom, a mi ga pitamo za savjet što prvo isprobati. Odmah nam spremno odgovara da se kava najbolje procjenjuje po espressu pa se uz šalicu ovog čarobnog napitka zadovoljno udaljavamo od njega i komentiramo da uopće nismo pogriješile što smo ga poslušale.


Priču o kavi zajedno su stvorili i lokalni ugostitelji i proizvođači pa je vlasnik Oštarije Fortica, ujedno i “meštar od kužine”, Željko Markus, osmislio nekoliko prigodnih specijaliteta s kavom Diemme koja se može popiti u njegovom lokalu.


Sukladno tematici, sva su jela nosila vrlo domišljate nazive, poput „Captains’ Treasure“ odnosno sočnog bifteka na bruschetti mariniranog u kavi. Našeg je fotoreportera Karuzu posebno oduševio okus specijaliteta „Old Sailor’s gold“ iza čijeg se naziva krio ukusni rižoto od šumskih gljiva s kremom od kave.


Poseban doživljaj je bila i kuglica pikantne čokolade prelivena kavom („Bell’ mondo) te „Seven Seas“ – neodoljivi tiramisu koji je okusom zadovoljio i najzahtjevnija nepca.


U toplo su se prijepodne prošarano burom, skladno uklopili i sladoledi proizvodnje Gelati Valle Losca osmišljeni posebno za ovu prigodu pa su okupljeni imali prilike oduševljeno reagirati na espresso sladoled sa hrskavim zrncima kave i kakaa („Blue Horizon“) i sladoled od kave i mascarpone sira.


Ovaj je sladoled nosio naziv „Carpathia“ što je posebna oda spasonosnom brodu koji je na svom putovanju iz Rijeke do New Yorka priskočio u pomoć tonućem Titanicu spašavajući putnike usred ledenog Atlantika.„Nevera s Kvarnera“ osnažena kavom


Tim iz lokalne proizvodnje likera Suza T.B. koja posebnu pažnju posvećuje tradicionalnim kvarnerskim likerima i rakijama, osmislio je napitke koji vraćaju hrabrost i prilikom najuzburkanijih mora.


I oni su ozbiljno shvatili mornarsku temu pa svojim koktelima dana dali prigodne nazive.


U razgovoru s barmenom otkrivamo da možemo uživati u „Fortici“ koja se sastoji od orahovca, kave i slatkog vrhnja te Torpedu, koktelu u kojemu glavnu riječ vodi gin Torpedo 51 uz poznati liker Fiumanku te kavu.


Poseban „gušt“ bio je spoj okusa moćnog naziva „Nevera s Kvarnera“ gdje je dominirao izražajan liker Narančita uz liker Fiuman, prosecco, sok od naranče i naravno – kavu.Razgovarajući s ugostiteljima i organizatoricama, uživamo u glazbenoj pozadini za koju je zaslužan Zvjezdan Ružić koji je izveo brojne hitove svoga repertoara, pričajući pritom priču o svakoj skladbi kojom je upotpunio ovaj jedinstveni doživljaj na Kastvu.


Malo tko je toga jutra ostao imun na zamamne mirise Diemme kave pa su se na Forticu spustili i gradonačelnik grada Kastva, Matej Mostarac, Mia Negovetić, Filip i Slađana Gržinčić te brojni rado viđeni gosti riječkih događaja koji ovakvo što nisu mogli propustiti.