Opasan pothvat

Suluda i opasna ideja: YouTuber zbog videa skočio s mosta i slomio glavu

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Sve su češće opasne i sulude avanture na društvenim mrežamaČesto smo svjedoci suludih pothvata poznatih i manje poznatih YouTubera koji su zbog viralnog sadržaja spremni učiniti apsolutno sve pa čak riskirati i vlastiti život. Najnoviji primjer stiže iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je YouTuber skočio s 30 metara visokog mosta u Teksasu kako bi pokazao da trebamo slijediti svoje snove. 


Saa Emmanuel Fomba je došao na opasnu ideju snimanja videa u kojem demonstrira svoj skok s Percy-V.-Pennybacker mosta u Teksasu. Video koji traje 16 minuta Fomba započinje riječima da se nada da će ovaj video motivirati i druge da slijede svoje snove. Dok se autom vozi do mosta, objašnjava kako ne vidi zabavu u takozvanom “normalnom životu”


“Možeš skočiti ili umrijeti. Umrijeti nakon skakanja ne znači da si umro nego da si slijedio svoje snove”, objasnio je svoj suludo razmišljanje. 
Istaknuo je kako mu je najveći strah bio da bi netko pozvao policiju jer nema novaca za plaćanje ikakve kazni. Kada je stigao do mosta uočio je skupinu mladih. Kako bi spriječio da zovu policiju, prišao im je i zamolio ih da i oni budu dio njegovog “performansa”, odnosno zamolio ih je da snimaju njegov skok s mosta. Fomba se popeo skroz na most te je s visine od 30 metara skočio u vodu. Napravio je salto i skoro je posve nekontrolirano pao u rijeku. Bilo je potrebno neko vrijeme prije nego je izbio na površinu te se činilo kako je sve prošlo u najboljem redu. No, tada je Fomba otkrio da ne može plivati. 


Mladi, koji su snimali njegov skok, su ga spasili iz rijeke te ga ostavili na zemlji do dolaska hitne pomoći. Kada je napokon došao k sebi, nalazio se u bolnici. Srećom kralježnica mu nije ozlijeđena te može hodati, no zadobio je ozljede lubanje, točnije slomio je glavu. Trajne posljedice wannabe YouTuber srećom neće imati. 


Na pitanje je li skok vrijedio toga, on je samo odgovorio da nitko ne želi biti ozlijeđen, no da uvijek treba slijediti svoje snove. Čini se kako YouTuber nije naučio svoju lekciju, no sudeći prema komentarima ispod videa, gledatelji srećom jesu.


Nedavno smo bili svjedoci izuzetno opasnog pothvata mladog Britanca koji je zbog videa visio s najviše istarske građevine. Nažalost, mladi sve češće jure u po život opasne pothvate i to sve kako bi eventualno napravili viralni sadržaj koji će ih lansirati u zvijezde. 


FOTO: Unsplash
Sve češće smo svjedoci opasnih avantura koje mladi dokumentiraju na svojim društvenim mrežama


Ovakvi pothvati nisu opasni samo za one koji ih izvode nego i za mlađu publiku koja većinom prati takve “influencere” koji šalju krivu poruku. Čini se kako sve možemo i to bez posljedica. Samo je pitanje vremena kada će netko od pratitelja htjeti ponoviti avanturu svog idola. 


Dok se na društvenim mrežama briše sadržaj označen kao “golotinja”, ovaj tip sadržaja i dalje ostaje slobodan za objavu. Dok se brišu fotografije ženskih bradavica (jer su tako opasne za publiku), mladi ljude vise s tornjeva i skaču s mostova zbog dodatnog lajka i pokojeg pratitelja. Trebamo postaviti pitanje koji sadržaj je uistinu opasan za one koji ga konzumiraju (ali i stvaraju), a koji tek smeta puritancima čiji glavni neprijatelj je pokoji centimetar viška kože.