Osnivač Tesle i SpaceX-a

Stroga pravila kojih se djeca Elona Muska moraju pridržavati

S.M.

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Osnivač Tesle i SpaceX-a svoju je posebnu osobnost prenio i na način odgojaElon Musk nije osoba koja se drži nekakvih tradicija pa ne čudi da ima posebna pravila za svoju djecu.


S bivšom suprugom Justine ima blizance Griffina i Xaviera (18) te trojke Kaija, Saxona i Damiana (16), dok s bivšom djevojkom Grimes ima sina X AE A-XII (godinu dana) i kćerkicu imena Exa Dark Sideræ.


Osnivač Tesle i SpaceX-a svoju je posebnu osobnost prenio i na način odgoja pa tako njegovo sedmero djece ima stroga pravila kojih se moraju pridržavati.


Internetsko obrazovanje
Musk za konzervativne osobe ima vrlo nekonvencionalan pogled na edukciju. Jednom je prilikom kazao da vjeruje da su njegova djeca najviše naučila na Internetu, posebice na Youtubeu i Redditu.


“Sudeći po količini vremena koju provode na Internetu, čini se da najviše lekcija uče upravo tamo”, kazao je.


Musk je inače otvoren po pitanju kritiziranja tradicionalnog načina edukacije. Za fakultet je jednom izjavio da je to samo skup “dosadne zadaće” i poznat je po tome što potencijalne zaposlenike Tesle ne pita za diplomu.


“Mislim da je fakultet generalno za zabavu i dokazivanje da možeš ispuniti obveze, ali nije za učenje”, kazao je na jednoj konferenciji 2020. godine.


Nema “mame”


Jednogodišnji X svoju mamu Grimes ne oslovljava tako već njezinim pravim imenom Claire. Njezina je teorija da njihov sinčić shvaća kako ona nije obožavateljica te riječi.


“Ne znam zašto mi se ne sviđa naziv ‘mama’, poštujem ga, samo što se ne mogu poistovjetiti s njim. Možda on može osjetiti moje nezadovoljstvo tom riječi”, kazala je Grimes.


Obavezno čitanje knjiga


Muskovo obožavanje video igara iz djetinjstva pomoglo mu je razviti njegovu strast za programiranjem što mu je itekako pomoglo u karijeri. Video igrice vole i njegova djeca, a iako im dozvoljava igranje, ima jedno pravilo.


Pravilo je otkrio u intervjuu s Ashlee Vance povodom pisanja njegove biografije, kazavši da mu djeca moraju provesti duplo više vremena u čitanju knjiga nego li u igranju video igrica.


Kaže da time pokušava spriječiti djecu da stvore ovisnost o ekranima.


Pravilna prehrana


Musk je pobornik zdrave prehrane, što se prema riječima jedne dadilje koja se brinula za trojke, itekako vidi na njegovoj djeci.


Dadilja je u TikTok videu otkrila da su djeca vrlo svjesna svoje prehrane.


Kazala je da su jednom čak izrazili želju da idu na večeru u Whole Foods (multinacionalni lanac supermarketa koji prodaje proizvode bez hidrogeniranih masti i umjetnih boja, aroma i konzervansa), iako je očekivala da će htjeti u Johnny Rockets (fast food).


Tatina škola


Musk je inače 2014. godine osnovao svoju školu u južnoj Kaliforniji naziva “Ad Astra” (do zvijezda). U jednom od brojnih intervjua, školu je opisao kao mjesto na kojem ne postoji tradicionalna struktura ocjenjivanja već je fokus na kritičnom mišljenju i rješavanju problema.


Njegova djeca pohađaju upravo tu školu i Musk kaže da im odgovara.


Uvijek spremni


Muskova djeca moraju biti uvijek spremna na putovanje. U jednom je intervjuu otkrio da je njegovim starijim sinovima život prepun putovanja.


“Ako zbog Tesle moram putovati u, primjerice, Kinu, povest ću djecu sa sobom. Ići ćemo vidjeti Kineski zid, razgledavati Ratnike od terakote i voziti se vlakom od Pekinga do Siana, piše YourTango.