Gubitak kose

Stres može itekako utjecati na vaše vlasište. Dovodi i do gubitka kose

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Kako je pandemija pridonijela gubitku kose?Stres i pandemija koronavirusa u osnovi idu ruku pod ruku. Svi se trudimo ostati na sigurnom i što manje kretati na mjestima gdje cirkulira veći broj ljudi. Ova iznenadna i nagla promjena ostavila je malo vremena za prilagodbu pa je zbog toga stres koji smo psihički i fizički proživjeli uzrokovao mnoštvo promjena u našem tijelu, uključujući našu kožu i kosu.


Ako ste primijetili da vam se kosa prorjeđuje i otpada više nego što je normalno, to je zato što je, praćen genetskim čimbenicima, stres drugi najveći uzrok gubitka kose. Dakle, ako ste se pitali može li stres pridonijeti gubitku kose, odgovor je apsolutno da. Ali tu je puno više od toga.


Kako stres utječe na vašu kosu?


Gubitak kose izazvan traumom ili stresom poznat je pod nazivom telogeni efluvium. Promjene u razini hormona u tijelu dovode do šoka u ciklusu rasta i tjeraju kosu da pređe u fazu mirovanja, tako da kosa miruju prije nego što na kraju ispadnu.
Rast kose ima četiri ciklusa: anagena faza (razdoblje aktivnog rasta), katagena faza (razdoblje prijelaza), telogena faza (razdoblje odmora) i egzogena faza (razdoblje prolijevanja). Telogenski efluvij dio je faze odmora i istodobno utječe na velik broj folikula dlake, u nekim slučajevima i na 70 posto dlačica na tjemenu pa je uočljivije kad ispadne.


stres

FOTO/Unsplash


Prosječna osoba dnevno izgubi između 50 i 100 dlaka. Ovo može zvučati puno, ali kad uzmete u obzir da većina nas ima između 90 000 i 150 000 dlaka na glavi, to je zanemariva količina. Ali s telogenim efluvijem možete izgubiti u prosjeku 300 dnevno. Međutim, zbog trajanja ciklusa rasta kose, postoji kašnjenje između stresnih događaja i opadanja kose.


Nažalost, kada je stres glavni uzrok, to može biti začarani krug. Stres zbog gubitka kose često može dovesti do veće tjeskobe i stresa, uzrokujući daljnji gubitak kose. Zato je dolazak do osnovnog uzroka stresa jednako važan kao i liječenje posljedice gubitka kose. Dobra vijest je da se telogeni efluvij obično doživljava samo kratkotrajno, u razdoblju određenog stresa.


Razlikuju li se stres i gubitak kose za svaki tip kose?


Iako telogeni efluvij utječe na svu kosu jednako, drugi uzroci gubitka kose (poput vrsta alopecije) mogu učiniti gubitak kose uzrokovan telogenskim efluvijom gubitkom kose istaknutijim kod nekih tipova kose.


Telogeni eluvij utječe na sve tipove kose jednako, ali za ljude osjetljivije na druge vrste gubitka kose, telogenski eluvij može biti vidljiviji kao rezultat. Isto se može reći i za to kako elogeni telogena utječu na muškarce, koji imaju dodatnu vjerojatnost gubitka kose muškog uzorka povezanog s hormonima, što može postati očiglednije ili čak ubrzano gubitkom kose izazvanim stresom.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Utječe li stres i na vaše vlasište?


Promjena hormona [uzrokovana stresom] također može potaknuti reakcije na vlasištu na isti način kao i koža na našem licu. Visoke razine kortizola rezultiraju s manje hormona koji pomažu u rastu kose vodeći proces koji se naziva minijaturizacija, a to je skupljanje folikula dlake što dovodi do gubitka kose, piše Popsugar.


Ako mislite na napunjeni pištolj, stres smatrajte prstom na obaraču; nakon što se povuče, on pokreće streljivo. Municija može biti bilo koje osnovno stanje u kojem tijelo prelazi u položaj za preživljavanje ometajući hranjive i stanične stanice. funkcija potrebna za zdravlje vlasišta. To može dovesti do masnog vlasišta, suhog vlasišta ili pokrenuti osnovne autoimune bolesti poput alopecije, psorijaze ili ekcema.


Što se tiče toga uzrokuje li COVID-19 izravni gubitak kose, trenutno se istražuje hoće li koronavirus doista uzrokovati probleme s kosom jer je u protekloj godini zabilježen porast gubitka kose i mnogo veći broj pacijenata koji su uz ovu problematiku potražili stručnu pomoć.