Trikovi za mat ten

Što možemo učiniti kako bi nam se ljeti lice manje znojilo?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Znojenje ne možemo izbjeći, no uz pomoć efektnih trikova možemo ublažitiSvima je poznat taj neugodni osjećaja kada nas preplavi vrućina i u jednom trenutku se počnemo znojiti u licu. Kao da ćemo pući kao kokica. A što više razmišljamo o tome da se znojimo, čini se kako to upravo i događa. Možemo li ublažiti ikako znojenje u licu?


Znojenje je tijekom visokih temperatura neophodno i kada se ne bi znojili došlo bi do hiperventilacije tijela, a to na koncu vodi ka smrti. Stoga svaki put kad se znojimo, dolazi do regulacije temperatura tijela i na tome trebamo biti zahvalni.


No, to ne znači da nam sam čin znojenja nije neugodan i da postoje trenutci kada je sve samo ne poželjan.
Posebno je neugodno kada se intenzivno znojimo u licu. Isprobajte sljedeće savjete koji dovode do ublažavanja znojenja. 


Pijte čaj


Vjerojatno vam je uvijek bilo čudna činjenica kako u zemljama gdje je izuzetno vruće, stanovnici piju topli čaj. To je s razlogom. Naime, topli napitci odmah rashlađuju tijelo i to čine bez da krvotok počne raditi punom parom. Odličan odabir za ljeto jest čaj od mente. Konzumirajte umjesto hladnog soka jednu do dvije šalice čaja dnevno te ćete na taj način se općenito znojiti manje.


Koristite nemasne kreme za lice


Teške i masne kreme za lice stvaraju ulji sloj na koži koji još više raspoređuje znoj. Rezultat toga jest blještavo i masno lice. Teške kreme ostavite za hladnije dane, a ljeti koristite laganije proizvode koji sadrže veći postotak vode. 


Ispravna prehrana


Posebno za vrijeme vrućih dana je važno da obratimo pozornost na ispravu prehranu bez teških i masnih namirnica i jela. Naime, takvi obroci teško padaju na probavu koja mora raditi punom parom, a to ujedno znači i jače znojenje.


Okrenite se laganom voću i povrću. Citrusi, banana, dinja, krastavac, paprika i celer iznutra rashlađuju tijelo. 


Rashladite lice


Kako biste rashladili lice uvijek u svojoj torbici imajte termalnu vodicu. Ona trenutno pruža osvježenje licu, a kada se lice posuši, manje se znoji. Uz to termalna vodica njeguje i hidratizira lice izvana. 


Ispravan korektor


Ljeti obavezno odustanite od teškog i fullface make upa. Okrenite se laganim toniranim kremama ili pak koristite samo dobar korektor s kojim ćete prekriti podočnjake i eventualne nepravilnosti. Korektor nanesite samo na potrebne dijelove lica, a cijelo lice matirajte uz pomoć pudera u prahu. 


Koristite jastučiće za matiranje


Ako ste cijeli dan u pokretu, a vaše lice se znoji i zbog toga nakon kratkom vremena izgleda masno, uvijek uza sebe imajte jastučiće za upijanje viška sebuma i matiranje kože.