Eye Movement Desensibilisation and Reprocessing

Što je EMDR i zašto je još uvijek pomalo kontroverzan?

Dijana Ljubanović

Foto: iStock

Foto: iStock

Desenzibilizacija i ponovna obrada pokreta okaPopularnost joj raste, posebno za liječenje posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). PTSP se često javlja nakon iskustava poput vojne borbe, fizičkog napada, silovanja ili automobilskih nesreća.


Iako se istraživanja nastavljaju, EMDR (Eye Movement Desensibilisation and Reprocessing) ostaje kontroverzan među nekim zdravstvenim radnicima.


Na prvi pogled čini se da EMDR psihološkim problemima pristupa na neobičan način. Ne oslanja se na terapiju razgovorom ili lijekove. Umjesto toga, EMDR koristi pacijentove brze, ritmične pokrete očiju. Ovi pokreti očiju prigušuju snagu emocionalno nabijenih sjećanja na prošle traumatične događaje.


Što možete očekivati ​​od EMDR-a?
EMDR seansa može trajati do 90 minuta. Vaš će terapeut pomicati prste naprijed-natrag ispred vašeg lica i tražiti da slijedite pokrete rukama očima. Istodobno, EMDR terapeut će vas podsjetiti na uznemirujući događaj. To će uključivati ​​emocije i tjelesne osjećaje koji idu uz to, piše Web MD.


Postupno će vas terapeut voditi da svoje misli prebacite na one ugodnije. Neki terapeuti koriste alternative pokretima prstiju, poput lupanja rukama ili nogama ili glazbenih tonova.


Ljudi koji koriste tehniku ​​tvrde da EMDR može ublažite negativne emocije. Prije i nakon svakog EMDR tretmana, vaš će vas terapeut zamoliti da ocijenite svoju razinu brige. Nadamo se da će vaša uznemirujuća sjećanja manje utjecati loše na vas.


EMDR se ponekad koristi eksperimentalno za liječenje mnogih drugih psiholoških problema.


Oni uključuju:


  • Napade panike
  • Poremećaje u prehrani
  • Ovisnosti
  • Anksioznost, poput neugode kod javnog nastupa ili stomatoloških zahvata

Koliko je učinkovit EMDR?


Više od 20.000 praktičara obučeno je za uporabu EMDR-a otkako je psihologinja Francine Shapiro razvila tehniku ​​1989. Dok je jednog dana šetala šumom, Shapiro je slučajno primijetila kako se njezine vlastite negativne emocije smanjuju dok su joj oči skakutale s jedne strane na drugu. Zatim je otkrila isti pozitivan učinak kod pacijenata.


Čini se da je EMDR sigurna terapija, bez negativnih nuspojava. Ipak, unatoč sve većoj uporabi, liječnici mentalnog zdravlja raspravljaju o učinkovitosti EMDR-a. Kritičari primjećuju da je većina EMDR studija uključila samo mali broj sudionika. Drugi su istraživači, međutim, pokazali učinkovitost liječenja u objavljenim izvještajima koji objedinjuju podatke iz nekoliko studija.


Što preporučuju smjernice?


Smjernice izdane od više profesionalnih organizacija nedavno su ojačale vjerodostojnost EMDR-a. Ove smjernice definiraju tko može imati koristi od liječenja. Na primjer:


EMDR je učinkovit za liječenje simptoma akutnog i kroničnog PTSP-a. Može biti osobito koristan za ljude koji imaju problema s razgovorom o traumatičnim događajima koje su doživjeli. Potrebna su druga istraživanja kako bi se utvrdilo mogu li se poboljšanja iz EMDR-a s vremenom održati. Također primjećuju da je ovaj pristup u nekim studijama bio učinkovit kao i drugi psihološki tretmani, a u drugima manje učinkovit.


Kako EMDR djeluje?


Čak se i najoduševljeniji pristaše EMDR-a nisu složili oko toga kako terapija djeluje. U ovom trenutku postoje samo teorije. Potičući prisjećanje na uznemirujuće događaje i skrećući pažnju s njihovih emocionalnih posljedica, EMDR u nekim aspektima posuđuje osnovne principe koji se koriste u terapiji produljenog izlaganja, zlatnom standardu bihevioralnog psihoterapijskog liječenja PTSP-a. Neki terapeuti vjeruju da EMDR smanjuje anksioznost. To omogućuje pacijentima da bolje preuzmu kontrolu nad svojim uznemirujućim mislima.