Vjerovali ili ne

Poljubac troši čak do šest kalorija u minuti

Slavica Mrkić Modrić

Foto Reuters

Foto Reuters

Osim »klasičnih poljubaca« vrijedi spomenuti i eskimski poljubac ili ljubljenje nosevima, te maorski Hongi pozdravVjerovali ili ne, jučer je svijet obilježio Međunarodni dan ljubljenja. I nije bitno je li prvi poljubac ili stotisućiti, poljubac je poljubac i dijelili su ih ljudi gdje su stigli – u obraz, u usta, u vrh glave, kao što to vole raditi none, u čelo, ruku ili kamo god… Poklanjali ih i primali.


Dakako uz sve mjere opreza jer vrijeme je korone, a ona ne mari za međunarodni blagdan ljubljenja. Uostalom, i tome su neki doskočili ljubeći se preko maske, čime su viruse, ma koji bili, koliko-toliko eliminirali.


Neki su primijenili i tzv. eskimo poljubac poznat i pod nazivom Kunik. To je poljubac nosom. Maori, primjerice obožavaju svoj Hongi pozdrav, to je pozdrav dobrodošlice tijekom kojeg se dvije osobe približe jedna drugoj, dodirnu nosom i gornjom usnom, te duboko udišu.
Za sve one kojima je ljeto toplo i bez vrućih poljubaca, markentiški stručnjaci doskočili su problemu i savjetovali – prije ljubljenja pojesti sladoled ili popiti nešto hladno i nema problema.


A za sve one koji ni o poljupcu, ni o Međunarodnom danu ljubljenja ne znaju apsolutno ništa, evo nekoliko podataka – primjerice, jedan poljubac sadrži do 80 milijuna bakterija koje mogu ojačati imunitet. Potom, u prosjeku, provedemo preko 300 sati života ljubeći se.


Zanima vas koliko iznosi svjetski rekord za najdulji poljubac? E, pa on iznosi 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi. Možda niste znali da je prvi međurasni poljubac prikazan u Star Treku 1966. godine, ili da su usne 100 puta senzitivnije od vršaka prstiju. I za kraj, jedan »dijetni podatak«. Stručnjaci tvrde da snažan poljubac može potrošiti do šest kalorija po minuti.


I sad s maskom ili bez nje, usnama ili nosom mnogi su jučer bili »ljubilice« i ljubljenjem bližnjih, voljenih i dragih pridonijeli obilježavanju Svjetskog dana ljubljenja.