New Kim

Najskuplji golub na svijetu: Prodan za 1.5 milijuna dolara i ima čak svoje zaštitare

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Golubi trkači su posebna vrsta koja je izrazito cijenjena, a kao što vidimo i skupaNe, ne morate pročitati naslov ponovno, ono što ste pročitali je posve točno. Postoji golub koji vrijedi više nego naša imovina i posjeduje čak svoje zaštitare. New Kim je naziv tog dijamantnog goluba, a u pitanju je dvogodišnji golub za utrke iz Belgije koji je nedavno okrunjen za najskupljeg goluba nakon što ga je kupio jedan kolekcionar za 1.5 milijuna dolara na online aukciji. 


Kako Oddity Central piše Hok Van de Wouwer, belgijski uzgajivač goluba za utrke iz Antwerpena, je nedavno cijelu svoj kolekciju goluba trkača stavio na rasprodaju. Inače su otac i sin Van de Wouwer poznati kao renomirani uzgajivači golubova koji su osvajali brojne nagrade i titlove, stoga za poznavatelje nije bilo čudno što su njihovi golubovi postigli toliki prodajni uspjeh na online aukciji. No, nitko nije očekivao da će golubica New Kim postaviti novi rekord i ući u povijest kao najskuplji golub ikad do sada prodan. 


New Kim je imala 226 zainteresiranih kupaca, a nadmetanje je stalo na nevjerojatnih 1.5 milijuna dolara. Aukcija se zatvara 15. studenog stoga je moguće da se njena cijena u međuvremenu i poveća. 
New Kim ima fantastične rezultate u utrkama te impresivni pedigree, no smatra se kako će ovaj kolekcionar golubicu koristiti za parenje, a ne za utrke. Gubitak ovako skupog goluba predstavlja ipak veliki rizik. 


U međuvremenu New Kim iz sigurnosnih razloga čuvaju zaštitari kako bi osigurali da se golubici neće ništa dogoditi do trenutka kada će biti predana u ruke novog vlasnika.