Odluka suda

Nazvati muškarca ćelavim je spolno uznemiravanje: “To je kao da komentirate veličinu grudi”

Portal Novi list

Ilustracija/ Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ilustracija/ Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nazivanje žrtve "ćelavim k....m" je narušavanje njegovog dostojanstva, time je stvoreno zastrašujuće okruženje za njega. To je napravljeno namjerno i imalo je veze s njegovim spolom", zaključio je panelNazvati nekoga ćelavim na radnom mjestu je spolno uznemiravanje, zaključio je zaposlenički sud u Velikoj Britaniji.


Kako prenosi Sky, električar Tony Finn žalio se da je žrtva spolnog uznemiravanja zbog komentara o njegovom pomanjkanju kose, jedan od nadređenih nazvao ga je “ćelavim k….m” i zaprijetio mu da će ga “nokautirati”.


Do svađe je došlo na radnom mjestu, a budući da je nadređeni puno mlađi od Finna, on tvrdi da se nakon takvih riječi osjećao ugroženo.
Od tročlane komisije, na čijem čelu je bio sudac Jonathan Brain, zatraženo je da odluči je li nazivanje nekoga ćelavim samo uvreda ili bi se moglo smatrati i spolnim uznemiravanjem.


“Prema našem stavu, postoji veza između riječi “ćelav” i spolnih karakteristika, odnosno, iako je točno da i žene mogu biti čelave, takvo se stanje ipak pretežito događa kod muškaraca”.


Komisija je istaknula da je u prijašnjem slučaju zaključeno da je muškarac spolno uznemiravao ženu komentirajući veličinu njenih grudi, zaključujući da je puno vjerojatnije da će osoba takav komentar dobiti ako je žena.


U slučaju ćelavosti, očito su komentari izrečeni kako bi se naudilo gospodinu Finnu.


“Željelo mu se nauditi komentirajući izgleda koji je čest među muškarcima. Nazivanje žrtve “ćelavim k….m” je narušavanje njegovog dostojanstva, time je stvoreno zastrašujuće okruženje za njega. To je napravljeno namjerno i imalo je veze s njegovim spolom”, zaključio je panel.


Inače, nakon te svađe gospodin Finn je dobio otkaz, a suci su zaključili da je osim spolnog uznemiravanja došlo i do nezakonitog otkaza, ali ne i starosne diskriminacije.