Stanari u šoku

Grade im nadvožnjak na jedva pola metra od stanova: Stanari se bune, a vlasti kreću s rušenjem zgrada jer su “bespravno sagrađene”

S.M.

Cairo/iStock

Cairo/iStock

Neočekivani je obrat odluka vlasti da nadvožnjak ima, a stambeni kompleks nema sve potrebne dozvole.Egipatske vlasti su pod paljbom javnosti zbog odobravanja izgradnje “važnog” nadvožnjaka na udaljenosti od 50 centimetara od nekoliko naseljenih zgrada, prenosi Oddity Central.


Društvene mreže su preplavljene nezadovoljnim objavama o mostu koji se gradi u okrugu Al-Haram. Ljudi su nezadovoljni iz vrlo jednostavnog razloga – građevina je praktički naslonjena na naseljene zgrade.


Budući je most od nečijeg doma udaljen tek 50 centimetara, iznenađuje činjenica da je nadvožnjak dobio sve potrebne dozvole prije gradnje. Možda još više iznenađuje i to da su egipatske vlasti odjednom kazale da baš te zgrade odjednom nemaju građevinske dozvole. Shodno tome, predan je zahtjev za njihovim rušenjem.
Mahmoud Nassar, voditelj Središnje agencije za građevinske radove u Egiptu, kaže da je nadvožnjak (Teraet Al-Zomor) krucijalan dio infrastrukture te da će koristiti susjedstvu.Sigurno neće koristiti ljudima koje će iseliti prije nego sruše komplekse stanova koji trenutno stoje na putu završetka izgradnje nadvožnjaka. Oddity Central prenosi da će stanovnici kompleksa dobiti oko 15.8 milijardi dolara kao kompenzaciju zbog rušenja.


Protiv nadvožnjaka se bune već godinama, što zbog blizine, što zbog toga jer ljudima na prvim katovima blokira pogled. Neki su gradske dužnosnike prozvali i lažljivcima zbog tvrdnji da je kompleks napravljen bez potrebnih dozvola.


Parlamentarac Mohamed Fouad, kaže da je nadvožnjak osmišljen na način da direktno utječe na cestu ispod njega. Trenutno predstavlja opasnost stanovnicima zbog blizine u kojoj im se nalazi, a narušava im i privatnost. Neovisno o tome, lokalne su vlasti odlučne oko nastavka gradnje te i dalje tvrde da je riječ o krucijalnom dijelu urbane infrastrukture.