Promišljen odabir

Štikle ne moraju biti neudobne: evo kako odabrati ljetne sandale prema obliku stopala

Lucija Sučić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

To je nešto što mnogi ignoriraju pri kupovini visokih potpetica...

Jeste li se nekada našli u situaciji da bez obzira koju vrstu cipela na visoku petu probali, jednostavno nisu udobne? Niste jedini, a sam oblik stopala je nešto što mnogi ignoriraju pri kupovini visokih potpetica jer uvijek prvo gledamo na stil i estetiku cipele.


Naravno, ne govorimo da estetika treba patiti, no dobro je imati na umu oblik stopala kako bi pronašli udobne potpetice koje istovremeno odgovaraju vašem stilu. Drugim riječima, pažljiv odabir potpetice jamčiti će saliveno pristajanje, udobnost i moderan look.


Što se tiče oblika stopala i njegovog definiranja, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko karakteristika stopala, poput visine svoda, širine ili pak, ako su prisutne, određene koštane deformacije poput čukljeva.


Široka stopala


Ako imate šire stopalo, preporučujemo potpetice specijalno dizajnirane za šira stopala (wide fit), koje je u današnje doba sve lakše za pronaći u trgovinama. Stvar je jednostsvna: šira stopala zahtjevaju širu cipelu, a ako ste ljubitelj visokih peta, to je investicija koja neće biti uzaludna.


Za široka stopala pun su pogodak štikle s otvorenim prstima, no dakako, na kraju se odabir svodi na vaš osobni stil.Uska stopala


U slučaju uskih stopala, najveća je briga pronaći cipelu koja pristaje dovoljno čvrsto da se osjećate udobno, a da ne skliže s nogu ili da je prelabava. Izvrsna opcija za borbu protiv ovog problema su štikle na vezanje, koje omogućuju da fizički zategnete petu oko gležnjeva kako biste bili sigurni da će ostati na mjestu.


Još jedna opcija za one koje ne vole štikle na vezanje su štikle s podesivim remenčićem. Ove vrste potpetica daju vam slobodu da prilagodite koliko želite da vam cipele budu labave ili uske. Pri odabiru pete odličan je izbor blok peta koja nudi veći osjećaj stabilnosti.Stopala s visokim svodom


Ako vaša stopala imaju tzv. visok svod, to znači da sredina vašeg stopala ne dodiruje tlo. Kod ovakvog oblika stopala vjerojatno će vam visina potpetice odgovarati što se tiče udobnosti, ali isto tako to znači da morate odabrati ne samo odgovarajući stil potpetice, već i cipele od odgovarajućeg materijala. Razmislite o platformama s plutenim đonom!Ravna stopala


Suprotno gornjem primjeru, osobama s ravnim stopalima visoke potpetice mogu biti neudobne. Ako imate ukočena ravna stopala, preporuča se da pokušate izbjeći visoke potpetice ako je to moguće.


No ako vam je udobnost glavna briga a u visokim petama uživate, najbolji izbor su cipele s malom petom. Danas se mogu pronaći mnoge cipele s nižom petom koje su i dalje veoma šik i trendi, te uvijek možete eksperimentirati s štiklama s platformom.Stopala sa čukljevima


U ovom slučaju ključ pronalaženja prikladnih visokih peta je pronaći one koje prstima daju dovoljno prostora, kao što su cipele četvrtastog oblika. Naposlijetku, stvar je osjećaja bezbolnosti i udobnosti, što često može na kraju biti isprobavanje dok ne pronađete udoban model.