Ne sumnjate

Sol je tihi ubojica. Ovo je pet najslanijih namirnica za koje to vjerojatno ne očekujete

Šarlota Brnčić

Foto iStock

Foto iStock

Čak i ako pazite da smanjite količine u kuhinji, vrlo često se krije u namirnicama

Pretjerana konzumacija soli uzrokuje povećanje krvnog tlaka i potiče kardiovaskularne bolesti, infarkt miokarda i moždani udar, ali je povezana i s drugim kronično-degenerativnim bolestima, poput karcinoma probavnog sustava, osteoporoze i kroničnih bolesti bubrega.


Ograničenje upotrebe soli je korisno, ali nedovoljno ako uzmemo u obzir da velik dio soli koju svakodnevno konzumiramo dolazi iz prehrambenih proizvoda na tržištu, od kruha do sireva.


Ponekad i od pojedinih namirnica na koje uopće ne sumnjamo, a to su:


1. Vruća čokolada


Pa da. Kada razmišljate o finoj vrućoj šalici čokolade, prvo što vam padne na pamet je šećer. No, čokolada sadrži i puno soli, čiji okus očito skriva šećer.


2. Žitarice za doručak


Jedna porcija kukuruznih pahuljica sadrži 0,34 grama soli, koliko se nalazi i u slađim žitaricama, poput onih s karamelom.


3. Gotove salate


Nepotrebno je reći da je najbolje rješenje ukoliko si salatu sami napravite kod kuće. To još više vrijedi ako uzmete u obzir da neke već gotove salate sadrže puno soli.


4. Majoneza


Majoneza također sadrži previše soli. Možda nije baš među najsumnjivijim proizvodima, a obično se povezuje uglavnom s velikom količinom masti. Kao i uvijek, naš savjet je da ju pripremite kod kuće.


5. Humus i krem ​​sir


Sir je svakako ukusna namirnica, a onaj kremast još više. Humus kupljen u velikim trgovačkim lancima također sadrži previše soli. Bolje ga je pripremiti kod kuće kako bi obilovao začinima i mirisima umjesto solju, zar ne?


Što se također može učiniti da se smanji potrošnja soli?


  • Uvijek čitajte etikete
  • Birajte namirnice koje sadrže manje, po mogućnosti malo soli, odnosno manje od 0,3 grama na 100 g
  • Smanjite sol za stolom, dajte prednost začinima i aromatičnom bilju
  • Smanjite prerađenu hranu bogatu solju (slane grickalice, čips, pojedine salame i sireve, konzerviranu hranu)