Prirodno i efikasno

Soda bikarbona je odlična stvar za čišćenje vaše perilice posuđa

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Nema potrebe za kupovinom kemijskih sredstava za čišćenje perilicePerilica posuđa je jedan od kuhinjskih aparata koje koristimo najčešće. Kako bi se osigurali da nam perilica potraje što duže i kako bi svaki put posuđe bilo kristalno čisto i blještavo, perilicu je potrebno redovito čistiti.


Pritom ne morate trošiti novac na specijalna sredstva za čišćenje. U svojoj smočnici već imate savršeno sredstvo: sodu bikarbonu. 

Uporaba sode bikarbone kao sredstva za čišćenje perilice za posuđe ima nekoliko prednosti. Soda bikarbona omekšava vodu i tako čuva vašu perilicu od nakupljanja vodenog kamenca. Također uklanja neugodne mirise i ima antibakterijski učinak, što će vašu perilicu učiniti sigurnom za korištenje. 


Postupak čišćenja sodom bikarbonom je vrlo jednostavan. Iz perilice izvadite donju košaru i maknite ju sa strane kako bi podnožje same perilice bilo otvoreno i dostupno. Potom ravnomjerno istresite sodu bikarbonu po podnožju perilice, kako bi cijela površina bila posipana. U pretinac za sredstvo za pranje posuđa ulijte manju količinu običnog alkoholnog octa.


Vratite donju košaru nazad na svoje mjesto, odaberite program pranja s najvišom temperaturom i započnite pranje. Pritom je najbitnije da se u perilici ne nalazi ni jedan komad posuđa. Nakon što program pranja završi, unutrašnjost vaše perilice će biti savršeno čista i dezinficirana. Ovaj postupak se preporučuje ponavljati barem jednom svaka dva mjeseca, a vaša perilica za posuđe će vam biti zahvalna!