
FOTO: iStock
Kad se čokolada spoji s mirisima cimeta, klinčića i muškatnog oraščića, nastaje jesenski desert kojem je teško odoljeti
povezane vijesti
Kišni jesenski dani idealno su vrijeme za pečenje – svjetlo svijeće, dobra glazba i miris svježe pečenih kolača stvaraju onu pravu, toplu atmosferu doma. A kad poželite nešto slatko, bogato i aromatično, browniji su uvijek siguran izbor.
Ovog puta donosimo im jesensko „upgrade“ izdanje – pumpkin spice brownije, savršenu kombinaciju čokolade i bundeve.
Na prvu se možda čini neobičnim, ali spoj slatke čokolade i začinjene bundeve funkcionira besprijekorno. Pire od bundeve daje brownijima sočnost, a začini poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića dodaju im toplinu i karakter.
Uz to, dekorativni „swirl“ uzorak čini ih pravom malom umjetninom na tanjuru.
Kako ih pripremiti čokoladni kolač od bundeve?
Za ovaj desert trebat će vam dvije smjese – jedna čokoladna, druga s bundevom. Naizmjenično se stavljaju u kalup, a zatim lagano prošaraju nožem ili drvenim štapićem kako bi se stvorio prepoznatljiv mramorni uzorak. Nakon pečenja i kratkog hlađenja, izrežite ih na kocke i uživajte uz kavu, čaj ili kao slatku pauzu na tmuran dan.
Sastojci za kolač od bundeve:
- 100 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 170 g otopljenog maslaca
- 300 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 3 jaja
- 30 g kakaa u prahu
- 100 g tamne čokolade, nasjeckane
- 120 g pirea od bundeve
- 60 g sjeckanih oraha
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice mljevenih klinčića
- ½ žličice muškatnog oraščića
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Namastite kvadratni kalup. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj umutite maslac, šećer i vaniliju pa dodajte jaja. Postupno umiješajte smjesu s brašnom.
Podijelite tijesto na dvije polovice: u prvu dodajte kakao i čokoladu, a u drugu pire od bundeve, orahe i začine.
Smjese naizmjenično stavljajte u kalup, prošarajte nožem i pecite 45–50 minuta. Ohladite, narežite i poslužite.
U kombinaciji s aromom kave i hladnim jesenskim zrakom koji dolazi kroz prozor, ovi browniji su pravi mali komadi jeseni koje možete pojesti.