Slasni obroci

Smokve vole i slatko i slano: donosimo nekoliko neodoljivih recepata

Ana Braškić

FOCACCIA SA SMOKVAMA I FETA SIROM


TEŽINA: srednje


VRIJEME: 45 min + 12 h dizanje


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


● 600 g smokava


● 500 g brašna za dizana tijesta


● 40 g feta sira


● 10 g šećera


● 15 g maslinova ulja


● 3 suhog kvasca


● 10 g soli


● 1 nešpricani limun


● svježi ružmarin


● krupna sol


● svježe mljeveni papar


PRIPREMA: Brašno staviti u zdjelu, dodati 300 g vode sobne temperature, kvasac, 15 g ulja i šećer, te mijesiti dok ne dobijete glatko i kompaktno tijesto. Dodati sol i nastaviti mijesiti od 10 do 12 minuta.


Ostaviti tijesto da odmara, prekriveno vlažnom krpom, 20 do 30 minuta na sobnoj temperaturi. Premjestiti tijesto na nauljenu površinu, razvući, zarolati, a zatim roladu zarolati u loptu te tako oblikovano staviti u zdjelu, pokriti i staviti preko noći u hladnjak.


Drugi dan razvaljati tijesto u željeni kalup (najbolje 35×20), pustiti da odmara 30 minuta na sobnoj temperaturi, zatim ga vršcima prstiju raširiti tako da prekrije cijelu površinu lima. Ostaviti da odmara 1 sat.


Prepoloviti smokve i rasporediti ih po tijestu, s pulpom okrenutom prema gore.


Posuti krupnom solju, ružmarinom, pokapati maslinovim uljem i peći u ventilacijskoj pećnici na 220 °C, 20 minuta, dok površina ne postane zlatnosmeđa. Izvaditi iz pećnice, povrh posuti izmrvljeni feta sir, mljeveni paper i naribanu koricu limuna.



Foto: iStock

SALATA SA SMOKVAMA I KVINOJOM


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 20 min


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


● 400 g smokava


● 150 g
mozzarelle


● 80 g putarice


● 80 g mješavine baby salate


● 80 g rukole


● 30 g ekspandirane kvinoje


● maslinovo ulje


● balzamični ocat


● sol, papar


PRIPREMA: Oguliti i propasirati 250 g smokava. Od dobivene smjese izdvojiti 100 g te ih izmiksati s 2 žlice ulja, soli, paprom i žličicom balzamičnog octa, dok ne dobijete kremasti umak. Oprati salatu, a putericu narezati.


Mozzarellu narezati na kockice. Preostale smokve narezati na kriške.


Sve sastojke staviti u zdjelu, dodati ekspandiranu kvinoju, začiniti s 2 žlice ulja, jednom žlicom balzamičnog octa i prstohvatom soli. Na tanjur za posluživanje prvo rasporediti umak od smokava, preko njega stavite salatu i poslužiti odmah.



Foto: iStock

MUFFINI SA SMOKVAMA I BADEMIMA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 50 min


SASTOJCI ZA 12 KOMADA:


● 300 g smokava


● 200 g brašna


● 100 g bademovog mlijeka


● 100 g šećera


● 80 g listića badema + listići za dekoraciju


● 60 g maslinovog ulja


● 50 g škrobnog brašna


● 2 jaja


● mljeveni cimet


● 1/2 vrećice praška za pecivo


● sol


PRIPREMA: Oguliti smokve i narezati na komadiće. Listiće badema tostirati na vrućoj neprijanjajućoj tavi oko 1 minutu. U zdjeli pomiješati brašno, škrobno brašno i pola vrećice praška za pecivo. U drugoj posudi pomiješati jaja sa šećerom, prstohvatom soli, uljem i bademovim mlijekom.


Dodajte prosijane suhe sastojke, narezane smokve i listiće badema. Pažljivo promiješati. Rasporediti smjesu u košarice za muffine, posuti bademima i peći na 180 °C od 18 do 20 minuta. Kada su pečeni, ostaviti ih da se malo ohlade te posuti cimetom u prahu.



Foto: Pixabay

TORTA OD SMOKAVA I PISTACIJA


TEŽINA: srednje


VRIJEME: 45 min


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


● 300 g smokava


● 10 do 12 listova
● tijesta za savijače


● 100 g slatkog vrhnja


● 70 g meda


● 40 g maslaca


● 30 g sjeckanih


● pistaccia


● 2 jaja


● sol


PRIPREMA: Okrugli kalup (opseg od 22 do 24 cm) namazati maslacem i obložiti papirom za pečenje. Otopiti 30 g maslaca. Na radnoj površini jedan list kore za savijaču premazati maslacem, naborati po dužini i staviti uz rub kalupa.


Ponoviti postupak s ostalim listovima sve dok ne popunite cijeli kalup, krećući se od vanjskog ruba prema unutrašnjosti. Smokve narezati na kriške i umetnuti ih među nabore tijesta. Posuti polovicom pistacija, zatim složite drugi sloj kora i završiti s preostalim smokvama i pistacijama.


U zdjeli pomiješati 100 g vrhnja, 40 g meda, jaja i prstohvat soli. Dobivenu smjesu ravnomjerno preliti po tijestu. Dovršiti tankim slojem meda i peći u pećnici na 180 °C, 25 minuta. Gotovu tortu posuti sjeckanim pistacijama i pokapati medom.



Foto: iStock