
povezane vijesti
FOCACCIA SA SMOKVAMA I FETA SIROM
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 45 min + 12 h dizanje
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
● 600 g smokava
● 500 g brašna za dizana tijesta
● 40 g feta sira
● 10 g šećera
● 15 g maslinova ulja
● 3 suhog kvasca
● 10 g soli
● 1 nešpricani limun
● svježi ružmarin
● krupna sol
● svježe mljeveni papar
PRIPREMA: Brašno staviti u zdjelu, dodati 300 g vode sobne temperature, kvasac, 15 g ulja i šećer, te mijesiti dok ne dobijete glatko i kompaktno tijesto. Dodati sol i nastaviti mijesiti od 10 do 12 minuta.
Ostaviti tijesto da odmara, prekriveno vlažnom krpom, 20 do 30 minuta na sobnoj temperaturi. Premjestiti tijesto na nauljenu površinu, razvući, zarolati, a zatim roladu zarolati u loptu te tako oblikovano staviti u zdjelu, pokriti i staviti preko noći u hladnjak.
Drugi dan razvaljati tijesto u željeni kalup (najbolje 35×20), pustiti da odmara 30 minuta na sobnoj temperaturi, zatim ga vršcima prstiju raširiti tako da prekrije cijelu površinu lima. Ostaviti da odmara 1 sat.
Prepoloviti smokve i rasporediti ih po tijestu, s pulpom okrenutom prema gore.
Posuti krupnom solju, ružmarinom, pokapati maslinovim uljem i peći u ventilacijskoj pećnici na 220 °C, 20 minuta, dok površina ne postane zlatnosmeđa. Izvaditi iz pećnice, povrh posuti izmrvljeni feta sir, mljeveni paper i naribanu koricu limuna.
Foto: iStock
SALATA SA SMOKVAMA I KVINOJOM
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 20 min
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
● 400 g smokava
● 150 g
mozzarelle
● 80 g putarice
● 80 g mješavine baby salate
● 80 g rukole
● 30 g ekspandirane kvinoje
● maslinovo ulje
● balzamični ocat
● sol, papar
PRIPREMA: Oguliti i propasirati 250 g smokava. Od dobivene smjese izdvojiti 100 g te ih izmiksati s 2 žlice ulja, soli, paprom i žličicom balzamičnog octa, dok ne dobijete kremasti umak. Oprati salatu, a putericu narezati.
Mozzarellu narezati na kockice. Preostale smokve narezati na kriške.
Sve sastojke staviti u zdjelu, dodati ekspandiranu kvinoju, začiniti s 2 žlice ulja, jednom žlicom balzamičnog octa i prstohvatom soli. Na tanjur za posluživanje prvo rasporediti umak od smokava, preko njega stavite salatu i poslužiti odmah.
Foto: iStock
MUFFINI SA SMOKVAMA I BADEMIMA
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 50 min
SASTOJCI ZA 12 KOMADA:
● 300 g smokava
● 200 g brašna
● 100 g bademovog mlijeka
● 100 g šećera
● 80 g listića badema + listići za dekoraciju
● 60 g maslinovog ulja
● 50 g škrobnog brašna
● 2 jaja
● mljeveni cimet
● 1/2 vrećice praška za pecivo
● sol
PRIPREMA: Oguliti smokve i narezati na komadiće. Listiće badema tostirati na vrućoj neprijanjajućoj tavi oko 1 minutu. U zdjeli pomiješati brašno, škrobno brašno i pola vrećice praška za pecivo. U drugoj posudi pomiješati jaja sa šećerom, prstohvatom soli, uljem i bademovim mlijekom.
Dodajte prosijane suhe sastojke, narezane smokve i listiće badema. Pažljivo promiješati. Rasporediti smjesu u košarice za muffine, posuti bademima i peći na 180 °C od 18 do 20 minuta. Kada su pečeni, ostaviti ih da se malo ohlade te posuti cimetom u prahu.
Foto: Pixabay
TORTA OD SMOKAVA I PISTACIJA
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 45 min
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
● 300 g smokava
● 10 do 12 listova
● tijesta za savijače
● 100 g slatkog vrhnja
● 70 g meda
● 40 g maslaca
● 30 g sjeckanih
● pistaccia
● 2 jaja
● sol
PRIPREMA: Okrugli kalup (opseg od 22 do 24 cm) namazati maslacem i obložiti papirom za pečenje. Otopiti 30 g maslaca. Na radnoj površini jedan list kore za savijaču premazati maslacem, naborati po dužini i staviti uz rub kalupa.
Ponoviti postupak s ostalim listovima sve dok ne popunite cijeli kalup, krećući se od vanjskog ruba prema unutrašnjosti. Smokve narezati na kriške i umetnuti ih među nabore tijesta. Posuti polovicom pistacija, zatim složite drugi sloj kora i završiti s preostalim smokvama i pistacijama.
U zdjeli pomiješati 100 g vrhnja, 40 g meda, jaja i prstohvat soli. Dobivenu smjesu ravnomjerno preliti po tijestu. Dovršiti tankim slojem meda i peći u pećnici na 180 °C, 25 minuta. Gotovu tortu posuti sjeckanim pistacijama i pokapati medom.
Foto: iStock