Obratite pozornost

Smije li se jesti proklijali krumpir? Evo kada postaje otrovan

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Zbog prisutnosti otrovne tvari solanina prijeti trovanju našeg organizma

Krumpir je među najpopularnijim povrćem za stolom, vrlo lako se kombinira uz bilo koji recept i ukusan je na bilo koji način da se pripremi.


Bogat je kalijem, vitaminom C i složenim ugljikohidratima, a također je valjani saveznik protiv dijabetesa, protuupalan i energetski.


Međutim, postoje određeni slučajevi u kojima bi krumpir mogao biti vrlo otrovan za naše tijelo.


Zapravo, krumpir može sadržavati velike količine toksičnih glikoalkaloida kao što su solanin i čakonin, koji se nakupljaju uglavnom u zelenim, proklijalim i oštećenim krumpirima, kao i u njihovoj koži.


Zbog toga je vrlo važno obratiti pozornost na njihovo čuvanje i izbjeći stvaranje otrovnih tvari koje krumpir ne bi učinile jestivijim.


Pogledajmo zajedno koji krumpir još možete jesti bez brige za svoje zdravlje, a koji biste trebali izbjegavati.


1. Smijete li jesti proklijali krumpir?


Kao što se i očekivalo, krumpir sadrži solanin, otrovnu tvar čija se koncentracija povećava kada je krumpir zelen ili nikne i koja može uzrokovati probleme poput povraćanja, vrtoglavice ili bolova u crijevima.


U ovom slučaju govorimo o intoksikaciji solaninom koja u pravilu nastaje nakon prekomjerne konzumacije krumpira i koja u najtežim slučajevima uzrokuje gubitak svijesti, poremećaje moždanih, dišnih i srčanih funkcija.


2. Kako prepoznati otrovne krumpire


Najprije treba baciti krumpire s puno klica, osobito ako su duže od 1 cm. Međutim, ako krumpir ima samo nekoliko malih izdanaka, nema opasnosti za naše zdravlje i možete ih bezbrižno rezati i pripremati krumpir kao i obično.


Drugo, znak visoke koncentracije solanina je zelena boja krumpira i u tom slučaju ga je bolje ne konzumirati.


Konačno, pri višim koncentracijama glikoalkaloida, jela od krumpira također mogu imati gorak okus.


3. Kako minimizirati rizike


Kako biste izbjegli moguće trovanje solaninom, važno je pripaziti na čuvanje krumpira i pridržavati se nekih mjera opreza:


  • krumpir treba čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu
  • stari, zeleni ili jako proklijali krumpir i kore ne smije se konzumirati
  • oni koji žele konzumirati i kore moraju birati svježi krumpir bez vidljivih oštećenja
  • mala djeca ne smiju jesti neoguljen krumpir
  • voda u kojoj se kuhao krumpir ne smije se ponovno koristiti
  • redovito mijenjajte ulje za prženje krumpira