Priznati poremećaj

Smatrate da je vaše dijete ovisno o videoigrama? Provjerite pokazuje li ovih 8 znakova

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Što igranje videoigri čini tako potencijalno zaraznom razonodom?Još od procvata prvih igračkih konzola 1980-ih, igranje video igrica je postalo sve popularnija zabava i za odrasle i za djecu. U desetljećima otkako su videoigre ušle u svakodnevni život, jednostavne igre s jednim zaslonom ustupile su mjesto epskim internetskim avanturama koje su razvili timovi stotina talentiranih umjetnika, pisaca i programera.


Ova evolucija u načinu na koji se igre razvijaju, kako izgledaju i kako igraju ogleda se u promjeni načina na koji uživamo u hobiju. Sada se možemo igrati na mreži s prijateljima što se pokazalo izuzetno korisnim tijekom pandemije COVIDa-19.


Međutim, kao i sve drugo, uvijek postoji šansa da pretjeramo, zbog čega je ovisnost o igrama postala priznati poremećaj Svjetske zdravstvene organizacije. To je također dovelo do formiranja Nacionalnog centra za poremećaje igara od strane NHS-a. Ako ste zabrinuti da ste vi ili član obitelji možda ovisni o igrama, onda su to neki od znakova i simptoma na koje treba paziti.


Znakovi koji pokazuju da je dijete ovisno o videoigrama
Prema Britanskom centru za liječenje ovisnosti, osam fizičkih i psiholoških simptoma koji bi mogli biti znak ovisnosti o igrama su sljedeći:


• Neobična zaokupljenost idejom povratka na mrežu za online igranje
• Samonametnuta izolacija kako bi se zajamčila neprekinuta igra
• Osjećaj razdražljivosti i nemira kada se ne igraju igre
• Laganje o količini vremena provedenog u igrama
• Trajne glavobolje uzrokovane zbog previše vremena ispred ekranom
• Sindrom karpalnog tunela uzrokovan prekomjernom uporabom uređaja za igre
• Smanjena osobna higijena i loša prehrana
• Trajni umor zbog nedostatka sna


Naravno, važno je istaknuti da gore navedeni simptomi ne znače nužno da ste vi ili voljena osoba ovisnik o igrama. Neka od ponašanja mogu biti povezana s drugim temeljnim pitanjima i čimbenicima, pa je preporučljivo pogledati cjelovitu sliku prije nego što prijeđete na bilo kakve zaključke.


Isto tako, gornji popis nije iscrpan i neće svi s problemom igranja osjetiti iste simptome.


Što se tiče onoga što igranje čini tako potencijalno zaraznom razonodom, web stranica UK Addiction Treatment Centres vjeruje da to ima veze s dosljedno nagrađivanom prirodom videoigara.


  • “Osoba ovisna o heroinu ili kokainu uživa određenu dozu zadovoljstva svaki put kad koristi. To zadovoljstvo je izravna posljedica aktiviranja centara za nagrađivanje u mozgu. Ista stvar vrijedi i za igre.”
  • “Ono što je drugačije s igrama je da su nagrade češće i opipljivije. Tamo gdje se lijek samo ‘osjeća dobro’ nakon uzimanja droge, igrač uživa u dodatnim nagradama.”
  • “Igrač uživa u adrenalinskom naletu izvršavanja određenih zadataka; on ili ona su izazvani da prijeđu na sljedeću razinu; igrač je nagrađen za pobjedu nad protivnicima ili pobjedu nad neprijateljima.”
  • “S ovisnošću o igrama, nagrade se samo gomilaju sa svakom dovršenom razinom. Doslovno se ne nazire kraj.”

Zbog toga se videoigre usmjerene na internet često smatraju ovisnijima, jer su dizajnirane da se igraju kontinuirano.


Sposobnost da budete netko drugi unutar virtualnog svijeta također se smatra čimbenikom koji doprinosi ovisnosti o igrama, kao i suptilna mehanika kockanja koju koriste određene videoigre.


U konačnici, međutim, vrijedi se prisjetiti da za veliku većinu ljudi igranje nije samo bezopasan oblik zabave, to je hobi s bezbroj pogodnosti.


Bilo da se radi o sposobnosti povezivanja s prijateljima, opuštanja nakon stresnog dana ili čak – u slučaju igara poput Minecrafta – prilike da pokažete svoju kreativnu stranu, igranje je dobro, samo dok ne pretjerate, zaključuje Express.co.