Tamna strana interneta

Ovo je stvarno ružno. Mama se zgrozila kada je sliku svoga sinčića našla na profilu “Ružne bebe”

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Courtney Tait na težak je način doznala koliko internet može biti grozno mjesto.Otkako su nam se životi preselili na društvene mreže, vodi se debata o tome trebaju li roditelji objavljivati slike svoje djece na Instagramu i Facebooku ili se ipak suzdržati zbog različitih grozota koje vrebaju prostranstvima interneta.


Ružnu i tužnu stranu interneta, otkrila je mama Courtney Tait koja se zgrozila kada je pronašla fotografiju svoga sinčića Hudsona na profilu naziva “Ružne bebe” (Ugly_Babies). Ovaj profil na Instagramu bavi se prikupljanjem fotografija beba i djece sa profila roditelja. Naravno, bez njihova znanja.


Među fotografijama, stajala je slika devetomjesečnog Hudsona zajedno s njegovim roditeljima. Tait se nakon otkrića osjećala potreseno i slomljeno.
“Iskreno, bila sam slomljena. Posljednja stvar koju želim za svoga sina jest da ga se naziva ružnim. Znam da je moje dijete prekrasno, nije o tome riječ. Stvar je u tome tko sve gleda moje dijete, uzima fotografije devetomjesečne bebe i objavljuje ih da drugi mogu gledati”, kazala je Tait za Teesside Live.


Mnoštvo je roditelja prijavilo profil nakon što je vidjelo fotografije svoje djece. Vjeruje se da je administrator profila netko lokalan jer je praćenje IP adrese dovelo do naselja Ropner Park u Middlesbroughu gdje se zbio ovaj nemili događaj.


“Moji prijatelji sada imaju zatvorene račune”, kazala je Tait i pritom se zapitala: “Kakvi ljude prate ovakav račun?”


Kaže da je više od 200 ljudi prijavilo račun Instagramu, a Daily Post piše da je glasnogovornik Facebooka kazao da smjernice kompanije jasno naznačuju da se nasilje i uznemiravanje neće tolerirati. Profil “Ružne bebe” prekršio je smjernice i stoga je uklonjen.


Na kraju priče, jasno je da tamni dijelovi interneta postoje. Ono što se nekome čini bezazlenim, kao što je objava fotografije beba i djece kako uživaju ili se igraju, nekome će poslužiti za ono najgore.


Prilikom objava fotografija, svakako je potrebno biti pažljiv i zaštiti dijete na sve načine jer, to što je profil namješten na “privatno”, ne znači da se ne može doći do fotografija.