Osvježavajući desert!

Slasne kriške od jagoda najbolje su osvježenje u vrućim ljetnim večerima

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Prije posluživanja pospite šećerom u prahu!

Ovaj osvježavajući desert od jagoda savršen je za tople ljetne dane kada poželite nešto lagano i slatko. Sočne jagode u kombinaciji s nježnom kremom pružaju idealan spoj okusa koji će oduševiti svakoga.


Sastojci


Za tortu


  • 225 g maslaca, omekšanog, ili namaza za pečenje, plus dodatno za podmazivanje
  • 4 jaja iz slobodnog uzgoja
  • 225 g šećera u prahu
  • 300 g brašna s praškom za pecivo
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 4 žlice mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za nadjev


  • 2 žlice džema od jagoda
  • 1 žličica limunovog soka
  • 300 g malih svježih jagoda, oguljenih i prerezanih na pola
  • 300 ml vrhnja za kuhanje, umućenog
  • 200 ml punomasne crème fraîche
  • šećer u prahu, za posipanje

Metoda


Zagrijte pećnicu na 180°C/160°C s ventilatorom. Kalup za pečenje namažite maslacem ili namazom za pečenje te dno i stranice obložite papirom za pečenje.


Sve sastojke za kolač stavite u veliku zdjelu i dobro miješajte električnim mikserom oko 2 minute dok se dobro ne sjedine. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.


Pecite 35 minuta ili dok se kolač ne skupi od rubova kalupa i ne vrati se u prvobitno stanje kada se pritisne vrhovima prstiju u sredini. Ostavite da se ohladi u kalupu.


Izvadite kolač iz kalupa i odrežite rubove tako da budu savršeno ravni.


Kolač prerežite po dužini na tri trake, a zatim prerežite svaku traku preko svake trake kako biste dobili devet kriški dimenzija 7×3 cm. Svaku krišku prerežite vodoravno na pola, spremnu za punjenje, kao što biste to učinili sa sendvičem.


Za nadjev, žlicom stavite pekmez u zdjelu s limunovim sokom i izmiješajte, zatim umiješajte jagode u pekmez da dobijete glazuru.


Pomiješajte šlag i crème fraîche te premažite ili istisnite prilično debeli sloj preko dna svake polovice biskvita. Na vrh složite dva ili tri glazirana komadića jagoda i stavite gornju polovicu biskvita na vrh. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu, piše BBC Food.