Mučnina kretanja

Slabo vam je u vožnji? Znanstvenici su otkrili u čemu je zapravo problem

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Iz tog razloga putovanje može postati noćna mora.

Mučnina kretanja je problem koji pogađa mnoge ljude i čini putovanja pravom noćnom morom.


Pogađa sve, od djece do starijih osoba, a često se vrlo teško boriti protiv nje. Sada je, međutim, možda nastupila prekretnica.


Zahvaljujući istraživanju koje su proveli znanstvenici s Autonomnog sveučilišta u Barceloni, moglo se zapravo doći do razloga koji dovodi do manifestacije ovih simptoma.


Tim istraživača, predvođen profesorom Pablom Machucom-Márquezom, zapravo je identificirao neurone odgovorne za mučninu kretanja, nelagodu povezanu s kretanjem u automobilu.


Neuroni koji su uključeni nalaze se u specifičnoj regiji moždanog debla, poznatoj kao vestibularne jezgre, iz koje potječu snopovi živčanih vlakana koji prenose signale potrebne za orijentaciju u prostoru i kretanje do mozga.


Rezultati su otkrili da je deaktivacija neurona koji izražavaju protein Vglut2 spriječila nelagodu.


Njihova aktivacija je umjesto toga izazvala simptome slične mučnini kretanja, čak i u nedostatku stimulacije.


Među tim neuronima, oni s Cck-A receptorom pojavili su se kao glavni krivci odgovorni za simptome.


Mapiranjem neuronskih krugova, otkriveno je da su povezani s parabrahijalnim jezgrama mozga, koje reguliraju apetit, tjelesnu temperaturu i letargiju.


Znanstvenici vjeruju da možda postoje dodatni, neotkriveni sklopovi koji utječu na druge simptome povezane s mučninom kretanja.


Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Američke akademije znanosti (Pnas), predstavlja korak naprijed u razumijevanju neuralnih mehanizama koji leže u pozadini mučnine kretanja i moglo bi otvoriti put ciljanijim terapijama za ublažavanje nelagode povezane s putovanjem automobilom.