Paleta Art

Školska ploča u vlastitoj sobi: Izradite ju sami u ovih nekoliko jednostavnih koraka

Karmen Bosnić

Neka vam »ružno« vrijeme ne pokvari raspoloženje. Izradite svoju ploču od neke plohe ili obojite dio zida »chalk bojama« i uživajte u pisanju, šaranju i brisanjuKakva su to vremena došla da nikad ne znaš kad će ti školska ploča zatrebati doma. Srećom vremena su takva da naše kućne ploče ne moraju biti crne ili zelene poput onih u školi nego brojnih mat boja.


Mogu biti tirkizne, odvažno ružičaste, žute poput sunca, morsko plave, zelene poput kadulje, boje slatke vanilije…, u riječkoj smo ih Paleta Artu u Starom gradu izbrojali čak 36.


Onom takozvanom Talens vintage chalk bojom od svojih interijera možete raditi čuda, a stari namještaj i dekorativni predmeti vratit će se ponovo u dane mladosti.
Na tih 28 boja možete kad se osuše nanijeti i crackle lak za onaj fantastični efekt popucale boje. Blackboard kolekcija boja sastoji se od njih osam i krede će njome obojanim površinama skoro same kliziti kad zatreba.


Jedna od najljepših ploča na svijetu


Boje su to kojima se postiže imitacija školske ploče, cijena im je ovisno o vrsti i pakiranju od 48 do 97 kuna, a mogu se upotrijebiti na raznim podlogama kao što su drvo, MDF, karton, platno, keramika, stiropor, staklo, kamen…


Za dobre rezultate preporučuje se nanijeti dva ili više slojeva i to na način da se novi sloj nanosi u suprotnom smjeru od prethodnog i to tek nakon što se prijašnji sloj potpuno osušio. Nakon otprilike dvadeset i četiri sata po obojanoj se površini može pisati kredom, a napisano se, naravno, može obrisati spužvom.


Viškom boje obojite dekoracije


Postupak je jednostavan. Površina koju ste odlučili prebojiti, bez obzira radi li se o dijelu zida, namještaju ili nečem trećem, mora biti čista i bez prašine. Rubove preko kojih ne želite nanijeti boju za imitaciju školske ploče prelijepite krep trakom.


Ako ste odlučili prekriti veću površinu, rubove prođite kistom, a za ostatak površine koristite valjak za nanošenje boje. Neka se prvi sloj suši najmanje četiri sata.


Kričavo ružičasta ili tirkizna?


Potrebno vrijeme ovisi o vrsti proizvoda, pa upute provjerite na deklaraciji. Preporučuje se nanijeti barem dva sloja nakon čega bi se, kažu majstori za »uradi sam sobnu varijantu školske ploče«, još bar tri dana trebalo suzdržati od pisanja kredom po novonastaloj ploči.


Neki od proizvođača ovih vrsta boja čak savjetuju cijelu površinu ploče prekriti kredom te je obrisati prije upotrebe.S ovim bojama konačno možete svom djetetu osigurati kreativni kutak u kojem može bez straha crtati po zidu ili ukrasiti druge površine svoga doma, od onih na kojima želite ispisivati poruke, popise što treba kupiti, recepte, možda napraviti polja nalik onima u planeru ili kalendaru u koja ćete moći zapisivati dnevne obaveze.Ideja ima bezbroj, a jedna od praktičnih primjena je umjesto da imena gostiju pišete flomasterima po plastičnim čašama, da na šalicama obojite manje površine na koje ćete u takvim prigodama upisivati imena kredom.


Uz pomoć ove vrste boje mogu se obojiti i ladice, pa na njima zabilježiti što se u njima nalazi.Kakogod, želimo da preostale dane školskih praznika i godišnjih odmora, čak i ako vrijeme bude »ružno«, provedete zabavljajući se, a ako izradite svoju ploču od neke plohe – uživajte u pisanju, šaranju i brisanju.