Ah, ta kava

Signali koje vam tijelo šalje kada unosite previše kofeina i granica koju ne smijete prijeći

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Uzimanje većih količina može imati ozbiljne nuspojave

Kava je jedno od najpopularnijih i najkonzumiranijih pića na svijetu. Osim kave, vrlo su popularna i pića koja sadrže kofein, ali kada bismo trebali smatrati da je granica dnevne potrošnje prekoračena?


Kofein ima energizirajuće i stimulirajuće učinke, a poznato je da ova tvar može poboljšati energiju, kogniciju i fizičku izvedbu.


Neki izvori kofeina, poput kave i čaja, također su proučavani zbog svojih pozitivnih učinaka na upale, kardiovaskularne bolesti, pretilost, autoimunost, masnu jetru, neurološke bolesti i dijabetes.


Očito, uzimanje većih količina može imati važne nuspojave.


Kako znati pijete li previše kofeina


Prva važna stvar je napomenuti da svatko može imati drugačiji prag jer svatko od nas drugačije metabolizira kofein. Neki su ljudi brzi, a drugi spori metabolizatori, pa će to utjecati na stupanj i prag tolerancije.


Općenito pravilo je da se držite 200 mg kofeina ako imate spor metabolizam (tj. 2 šalice kave), a uzmite do 400 mg kofeina ako imate brzi metabolizam (što odgovara otprilike 4 šalice kave).


Ako ne obraćate pozornost na doze kofeina koje unosite, evo 10 nuspojava koje biste mogli osjetiti:


  • ubrzan rad srca (tahikardija ili palpitacije)
  • nervoza
  • anksioznost
  • visoki krvni tlak
  • zadržavanje natrija i vode
  • neravnoteža elektrolita
  • dehidracija
  • nesanica
  • glavobolja
  • probavni problemi (kao što su česti pokreti crijeva, probavne smetnje, refluks kiseline)

Prekomjerne razine kofeina često mogu potjecati ne samo od kave, već i od konzumiranja energetskih pića, koja često sadrže mnogo više kofeina od same kave.


Također je važno uzeti u obzir druge učinke i sastojke koji se nalaze u većini energetskih pića. Zapravo, trebali biste znati da u piću srednje veličine može biti do 35 grama šećera.


Što učiniti ako pijete previše kofeina


Prvo što trebate učiniti je pogledati kvalitetu kofeina koji pijete i, prije svega, pročitati popis sastojaka koji se nalaze u vašem energetskom napitku na bazi kofeina.


Osim toga, također se možete podvrgnuti genetskom testu kako biste vidjeli jeste li brzi ili spori metabolizator kofeina, budući da na taj način možete razumjeti koliko dnevno konzumirati i koja je granica koju ne smijete prijeći.


Dakle, jedan od najvažnijih koraka je utvrditi koliko kofeina trebate unijeti i tijekom kojeg vremenskog razdoblja, tako da ubirete samo dobrobiti bez negativnih učinaka.


Zapravo, treba napomenuti da se pokazalo da se naša izvedba može poboljšati ako uzimamo male doze kofeina tijekom duljeg vremenskog razdoblja.


Zaključno, zapamtite da je svatko drugačiji i da će svatko imati različite postavljene točke u vezi s tim koliko kofeina može tolerirati ili koliko bi trebao piti tijekom dana.


Također je važno pratiti sve znakove prekomjerne konzumacije kofeina kako biste brinuli o svom zdravlju.