Bez kuhanja umaka

Sicilijanski recept za zamamnu tjesteninu s rajčicama, češnjakom i bademima

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Odlična ideja za ljetni ručak ili večeru

Tjestenina s rajčicama, češnjakom i bademima odlična je ideja za ljetni ručak ili večeru, a veoma je ukusna i hladna.


Ovaj sicilijanski recept je jednostavan, ali nepcu neodoljiv, a umak se – ne kuha!


Sastojci


  • 500 g tjestenine
  • sol po ukusu
  • 250 g cherry rajčica
  • 6 fileta inćuna
  • 25 g zlatnih grožđica
  • 2 češnja češnjaka (oguljena)
  • 2 žlice kapara (ocijeđenih)
  • 50 g oguljenih badema
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 manji stručak svježeg bosiljka (otprilike 20 g)

Priprema


Napunite lonac vode i stavite na vatru dok ne proključa, a kad zavrije, posolite vodu i dodajte tjesteninu.


Dok se tjestenina kuha, pripremite umak: stavite sve ostale sastojke (osim bosiljka) u blender ili multipraktik i izmiksajte dok ne dobijete grubi, zrnati umak.


Neposredno prije nego što ocijedite tjesteninu, odvojite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala. Ulijte 2 žlice te vode kroz otvor blendera i miksajte još malo da se sastojci bolje povežu.


Ocijeđenu tjesteninu stavite u prethodno zagrijanu zdjelu. Prelijte pripremljeni umak preko tjestenine te dobro promiješajte da se ravnomjerno obloži. Po potrebi dodajte još malo vode od kuhanja kako bi umak bio kremast.


Na kraju, pospite svježim listićima bosiljka i poslužite.