Par sastojaka

Sicilijanski desert na žlicu od lubenice svježa je i brza slastica

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Datira iz kasnog srednjeg vijeka, a danas je vrlo popularan, posebno u Palermu

Jednostavan i ukusan desert koji lako možete lako napraviti kod kuće i to s vrlo malo sastojaka.


Idealan za poslije ručka, kao međuobrok ili da se malo rashladite kod nesnosnih vrućina.


Sastojci


  • 1 l soka od lubenice
  • 100 g šećera
  • 80 g škroba za slastice
  • 8 cvjetova jasmina
  • 20 g komadića čokolade
  • 10 g nasjeckanih pistacija
  • cimet u prahu po ukusu

Priprema


Prvo ogulite lubenicu i uklonite sve sjemenke iz pulpe. Zatim ju izmiksajte i dobivenu smjesu pasirajte cjediljkom da dobijete sok.


Zatim sok stavite u lonac pa dodajte malo po malo prosijani škrob i šećer dok se potpuno ne otope, a zatim cvjetove jasmina.


Kuhajte na nižoj temperaturi dok se ne počne zgušnjavati. To ćete odmah primijetiti jer će promijeniti boju, a postat će jarko crvena.


Zatim ugasite plamen, izvadite cvjetove i smjesu premjestite u drugu posudu da se ohladi na sobnoj temperaturi.


Kad je gotovo, dodajte komadiće čokolade i sve prebacite u čaše ili staklene zdjelice.


Sstavite u hladnjak i ostavite da se ohladi najmanje 4 sata.


Prije posluživanja, ukrasite nasjeckanim pistacijama i pospite cimetom.