Mlade riječke snage

Sestra s braćom otvorila The Que: šarmantno novo mjesto u gradu s Taiyaki sladoledom

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Upečatljivom tendom plavo-bijele boje Rijeke, obiteljska priča razvija sasvim novi gastro koncept.

U vječitoj potrazi za novim fora mjestima našega grada, pronašli smo The Que, što se izgovara kao slovo “Q” (kju). “Upozorili smo sestru da napiše onako kako se zapravo i piše, ali ona je rekla da to neće biti vizualno privlačno”, kažu nam kroz smijeh braća Danijel i Andrija dok nas gledaju kako se trudimo točno pročitati naziv.


Smješten na adresi Ignacija Henckea 1 s upečatljivom tendom plavo-bijelih detalja boje Rijeke, lokal je nepuna dva tjedna nakon otvaranja jedinstvenim ljetnim osvježenjem već namamio brojne nam sugrađane, ali i turiste.




Inspirativno putovanje


Teško da će se pronaći bolja slastica od sladoleda za šetnju užarenim asfaltom i Korzom pa je The Que savršena gastro oazica za ljubitelje nečeg novog, hladnog i sladolednog.


Nećete ovdje naći klasične kuglice već jednu sasvim novu gastro priču u koju se s idejom upustila Petra Munitić. U trenutku našeg posjeta Petre nije bilo jer je na putovanju, ali spremno su nas dočekala njezina dva brata koji su nam objasnili koncept lokala koji se temelji na Taiyaki sladoledu.


“Sestra je osnovala ovaj mali Taiyaki shop nakon što se inspirirala putovanjem. Plovila je po većini obalnih gradova pa je vidjela kako se prodaje Taiyaki što ju je oduševilo.


Skrenula je desetak kilometara van svoje rute u Madrid da vidi kako se to točno radi i kada se vratila, kazala je da desert želi donijeti u Rijeku”,  započinju Danijel i Andrija priču u koju je uključila i njih dvojicu.


“Kao osobu koju je pratila sreću s karijerom u industriji uz koju sam uspjela proputovati više od 70 % svjetske obale, misija mi je bila isprobati sladoled u svakoj zemlji i gradu koje sam posjetila.


Bilo je toliko nevjerojatnih okusa, dizajna i kreacija; želja mi je bila podijeliti ih s ljudima u našoj maloj državi.


Za početak sam odlučila ponijeti kući onaj koji mi je uvijek izvukao osmijeh na lice. Ne samo zbog svojih okusa već i inspirativne priče koja je potaknula njegovo stvaranje”, kazala je Petra na Instagram profilu lokala.






Desert pristupačan svima


“Taiyaki je tradicionalni japanski desert kojeg je prvi put u Tokiju napravio Seijiro Kanbel. Odabrao je ribu “tai” ili oradu jer se smatra jelom za posebne prilike te za proslavu različitih festivala i događaja. Kanbel je taj simbol koji donosi sreću odlučio učiniti dostupnim svima, pretvorivši ga u desert.


I to je i naš princip, da cijene držimo što korektnijima, da svima budu pristupačne i da kada dođe obitelj s djecom, da si mogu priuštiti sve što vide”,  objašnjavaju njezina braća viziju pristupačnosti koju predstavlja The Que.


“U ponudi je kornet, Taiyaki sladoled i extra Taiyaki sladoled te Taiyaki waffli koji mogu biti punjeni pastom od crvenog graha koja je zaslađena, što je tradicionalno japansko punjenje.


Imamo i prazne varijante, ali i one punjene čokoladom, a ponuda se mijenja. Nudimo i Taiyaki waffl koji može biti s kremom od kremšnite ili voćem i Nutellom s raznim čokoladama”, dodaju.





Matcha Latte, Kombucha i dječja kava kao iz bajke


Uz ledena osvježenja s wafflima, možete se osvježiti i uz ledenu Matcha Latte kavu, Spanish Latte i kavi s okusom te Kombuchi. Posebna ponuda odnosi se i na one najmlađe koji mogu isprobati – dječju kavu.


“U dječju kavu stavljamo mlijeko, aromu po želji (čokolada, karamela, vanilija), a možemo napraviti i toplu i hladnu varijaciju, staviti sladoled unutra, dodati jestivu boju po želju djeteta i mrvice”, nabrajaju braća s osmijehom, dodajući da je izbora mnoštvo.


Jedina granica dekoriranja kave može biti dječja mašta, a mi smo za potrebe fotografiranja osmislili najjednostavniju koja izgleda kao da je iz bajke.


“Velikoj većini posjetitelja treba objasniti o čemu se radi jer ostanu začuđeni količinom izbora, ali drago nam je da već imamo goste koji nam se vraćaju”, kažu.


Što im drugo poželjeti nego svu sreću u obiteljskom pothvatu kojim nastavljaju niz podizanja riječke gastro scene; niz koji pomno pratimo i jednostavno – obožavamo!