Za prste polizati

Sendvič sa sirom s roštilja, umotan u hrskavu pancetu – savršeno

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Za nas, idealan sendvič izgleda upravo ovako.

Postoji li osoba koja nema neku svoju posebnu verzija sendviča koji su uvijek tu kada napadne glad, a nema se mnogo vremena za kulinarske akrobacije. Tko ih ne bi volio? Sočni, slasni, hrskavi, puni bogatih okusa, popravljaju raspoloženje u sekundi, daju toliko potrebnu energiju i veselje za okusne pupoljke.


Sir s roštilja jedna je od naših omiljenih brzih večera (ma, može i ručaka). Jednostavno je i tako lako za improvizirati – poput varijante umotane u pancetu. To zaista zvuči kao jelo koje se ne odbija.


Kombinacija mozzarella sira i slane pancete čini jednostavan sendvič sa sirom s roštilja apsolutno božanstvenim. Ova je verzija klasika obložena hrskavo sušenom pancetom, a dobra količina češnjaka i svježeg začinskog bilja daje sirastom punjenju tone okusa.


Što je najbolje, spreman je za manje od 30 minuta.


Za 4 porcije:


  • ¼ šalice (57g) slanog maslaca, omekšanog
  • 1 velika glavica češnjaka, mljevena ili sitno naribana
  • Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • Mala šaka svježeg peršina, nasjeckanog
  • Mala šaka svježeg origana, uklonjene drvenaste stabljike i sitno nasjeckani listovi
  • Mala šaka svježih listova metvice, nasjeckanih
  • 8 kriški bijelog kruha
  • 397 g mozzarelle sir, isjeckan
  • 12 tankih kriški pancete, prerežite po dužini na pola

Upute:


  1. U malu posudu dodajte maslac, češnjak i prstohvat soli i papra. Dobro promiješajte i ostavite sa strane. U drugoj maloj zdjeli pomiješajte peršin, origano i metvicu. Stavite na stranu. Nožem za maslac ravnomjerno rasporedite smjesu maslaca s jedne strane svake kriške kruha.
  2. Na radnu površinu rasporedite 4 kriške kruha premazanom stranom prema dolje. Na svaku krišku dodajte jednake količine mozzarella sira. Smjesu bilja obilno pospite sirom i začinite solju i paprom po ukusu.
  3. Prelijete po preostalim kriškama kruha, premazanom maslacem prema gore, kako biste napravili četiri sendviča.
  4. Zagrijte veliku tavu ili gril tavu na umjerenoj vatri. Uzmite jedan sendvič i zamotajte ga sa šest kriški pancete. Ponovite s preostala tri sendviča.
  5. Kad je tava vruća, dodajte sendviče, stavljajući stranu spajanja kriški pancete okrenute prema dolje. (Prvo kuhanje ove strane omogućit će da kriške pancete postanu hrskave i čvrsto ostanu na sendvičima.) Kuhajte dok se sir ne počne topiti, oko 4 minute.
  6. 6. Stražnjom stranom lopatice lagano pritisnite vrh svakog sendviča. Preokrenite svaki sendvič i nastavite dok se sir potpuno ne otopi i sendvič ne porumeni s obje strane, otprilike još 4 minute.