Njam!

Savršeno kremasti kolač s jagodama za cijelu obitelj

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ako ste u potrazi za novim receptom...

Stigle su nam prve jagode, a to ujedno znači da se uskoro peku i prvi kolači s ovom omiljenom proljetnom slasticom. 


Gdje god ima jagoda, kolač ili torta ne mogu ispasti loše. Ako ste u potrazi za novim receptom, tražite kremasti kolač s čokoladom kojeg će obožavati svi vaši ukućani, imamo recept za vas. 



Sastojci: 


Za tijesto:


  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • 250 g maslaca
  • 380 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 cl mlijeka
  • 20 g kakaa

Za kremu: 


  • 1 pakiranje slatkog vrhnja
  • 250 g svježeg sira
  • 50 g šećera
  • Jedna mahuna vanilije
  • 300 g svježih jagoda

Za glazuru:


  • 200 g kuverture
  • 2 čajne žlice kokosovog ulja


Priprema: 


Jaja pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i soli. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte maslac, brašno i prašak za pecivo i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. 


Pola tijesta izlijte na papir za pečenje kojeg ste stavili na standardni pravokutni kalup za kolača. Ostatak drugog tijesta pomiješajte s mlijekom i kakaom. Dodajte ostatku tijesta i malo pomiješajte. 


Tijesto pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva. 


Utucite šlag. U drugoj zdjeli umiješajte svježi sir, šećer i očišćenu mahunu vanilije.


Operite i narežite jagode i dodajte ih mješavini sa svježim sirom. Dodajte šlag za vrhnje.


Kremu dodajte na ohlađeni tijesto. 


Nakon otprilike sat vremena napravite čokoladnu glazuru. Otopite kuverturu na kokosovom ulju i prelijte polagano po kolaču. Ostavite u hladnjaku barem dva sata prije posluživanja.