Hormoni

Savjeti za zdraviji način života koji će poboljšati vaš endokrini sustav

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Sati spavanja izuzetno su nam korisniS toliko dodataka, biljaka i trendovskih dijeta koje možete izabrati, lako je zaboraviti da životne navike igraju značajnu ulogu u prirodnoj ravnoteži hormona.


Zato ćemo se usredotočiti na glavne savjete o načinu života koji će vam pomoći da prirodno uravnotežite svoje hormone. U kombinaciji s prehrambenim promjenama (poput jedenja protuupalne prehrane i pijenja smoothieja za ravnotežu hormona) nevjerojatno je kakva poboljšanja možete doživjeti!


Odspavajte dovoljno


Sati spavanja izuzetno su nam korisni jer se tada svi naši sustavi, uključujući endokrini sustav, mogu resetirati i napuniti. Bez dovoljno sna, tijelo i um su uvijek uključeni.
To nas iscrpljuje te također opterećuje nadbubrežne žlijezde, štitnjaču, jetru i druge organe koji proizvode hormone, piše Live Well Zone.


Jedite organsku hranu


Svakim danom izlazi sve više informacija koje ističu opasnosti od pesticida i GMO-a. Tome se dodaju toksičnost i opasne nuspojave pesticida i možete vidjeti da je puno sigurnije jesti organsku hranu. Čak i ako 100 % vremena ne možete jesti organsko, svako poboljšanje smanjit će vašu izloženost otrovnim kemikalijama koje se nalaze u neorganskoj hrani.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Smanjite unošenje toksina kroz kozmetiku


Svi želimo izgledati i mirisati dobro, zar ne? Ništa loše u tome.


Ono što nije u redu jest velik broj toksina u kozmetičkim proizvodima. Ono što stavimo na lice, pošpricamo kosu ili vlasište, utrljamo u kožu… sve to ide u tijelo.


Najbolja opcija? Upotrijebite manje proizvoda, napravite vlastite i / ili kupujte od pouzdanih marki.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Koristite vodu s voćem ili povrćem da biste ostali hidratizirani


Svakom tijelu potrebna je energija kako bi moglo pravilno funkcionirati. A da bi proizvodilo energiju, tijelu je potrebna voda.


To znači da se bez dovoljno vode usporavaju razni procesi u tijelu … a to uključuje i procese koji reguliraju hormone. Dakle, da biste ostali hidratizirani, dodajte mnogo vode u svoju svakodnevnicu. Ne samo da osvježavaju, već i pomažu tijelu da se riješi toksina i mogu biti izvrsna zamjena za prerađena / slatka pića.


Vježbajte umjerenim intenzitetom


Naporno vježbanje može doslovno opteretiti tijelo, pa čak može dovesti i do simptoma poput neredovitih menstrualnih ciklusa. Tjelovježba je još jedan oblik stresa i ako se radi pogrešno, učinci mogu biti štetni. Umjesto toga, radite više aktivnosti laganog do umjerenog intenziteta poput joge, hodanja, plesanja ili opuštajućih šetnji. Idite na aktivnosti zbog kojih se osjećate osvježeno, a ne iscrpljeno.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Koristite netoksična sredstva za čišćenje


Nevjerojatna je cijena koju moramo platiti za održavanje čistog doma. Sapun za posuđe, deterdženti i sredstva za čišćenje pećnica samo su neki od proizvoda za kućanstvo koji sadrže štetne tvari.


Ovi proizvodi mogu osloboditi otrovne pare koje ulaze u tijelo kroz nos. Uz to, ti proizvodi također mogu doći na kožu i u krvotok. Baš kao i kod kozmetike, i vi nastojite kupiti marke „čišćih“ ili još bolje napraviti vlastite učinkovite proizvode za čišćenje u kućanstvu.


Dajte prednost vremenu za sebe


Mislite li da je briga o sebi samo trendovska riječ? Razmislite još jednom! Na isti način na koji je nužno spavanje, potrebno je i samopomoć ili vrijeme posvećeno sebi da bi nivo stresa bio niži.


Kada pravilno upravljamo stresom, smanjujemo opterećenje svih naših vitalnih procesa. To zauzvrat omogućuje tijelu da ponovno pronađe svoju prirodnu (hormonsku) ravnotežu. Kad se osjećamo dobro, imamo više ljubavi za one koji nas okružuju. Samopomoć može biti bilo što, od vježbanja i meditacije, ručka s prijateljima, dnevnika, masaže ili odmora. Pronađite ono što vam odgovara i hrani vašu dušu.