Hrskave i ukusne

Samose od piletine su savršene za filmsku večer. Evo kako ih pripremiti u 30 minuta

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Poslužite ih tople uz umak po želji.

Samosa je popularni indijski popodnevni zalogajčić koji se tradicionalno sastoji od začina i povrća zamotanih u ukusno tijesto trokutastog oblika. Obično se prži u ghee maslacu i ulju, a može se raditi s raznim nadjevima te ispeći u pećnici na masnom papiru.


Za lijene večeri pred televizijom, izdvojili smo recept za male samose od piletine koje će se sljubiti s vašim filmskim odabirom. Gotove su za pola sata, uključujući i pripremu.


Sastojci za samose od piletine


  • 2 čajne žličice ulja
  • 100 g sitno sjeckane kapule
  • 2 zelene chilli papričice
  • 2.5 cm korijena đumbira
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica salse
  • 250 g sjeckane piletine
  • ½ čajne žličice kumina
  • 1 čajna žličica chilli papra
  • ½ čajna žličica kurkume
  • 1 čajna žličica sjeckanog (ili u prahu) korijandera
  • 2 čajne žličice octa
  • 1 čajna žličica šećera
  • 3 čajne žlice brašna
  • 270 g kora
  • sol

Priprema


Na srednjoj vatri ugrijte ulje u tavi pa dodajte luk i pržite 7-8 minuta dok ne omekša. Dodajte papričice, miješajte i zatim dodajte češnjak i đumbir. Pržite još minutu pa dodajte salsu. Zatim dodajte piletinu i začine pa pržite još 3 minute. Pazite da se piletina tijekom pečenja dobro pomiješa  sa svim začinima.


Smanjite vatru pa dodajte ocat i šećer te sol. Kuhajte još dvije minute pa ugasite plamen i miješajući dodavajte korijander. Ostavite sa strane da se ohladi u potpunosti.


U maloj posudi pomiješajte brašno i vodu, ta će vam smjesa trebati da “zapečatite” samose.


Preko ravne površine raširite jednu koru i prerežite ju u dvije ravne crte širine 10 centimetara.


Smjesu s piletinom uzmite pomoću žlice i smjestite u gornji desni kut kore te spojite u trokut. Zatim desni kut spojite dijagonalno lijevo, formirajući trokut. Ponovno spojite uz gornji dio. Nastavite motati na ovaj način dok ne dođete do kraja. Taj ćete kraj “zapečatiti” onom smjesom od brašna.


Postupak nastavite dok imate kore i smjese, a trebalo bi vam ispasti 14 samosa, piše BBC Food.


Samose možete ispeći u ulju ili ih staviti na papir za pečenje te peći u pećnici dok ne poprime smećkastu boju.