Morska spiza

Sabbia obilježila još jedan gourmet dining experience, ovoga puta s kulinarskim pečatom chefa Saše Begana

Lucija Sučić

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Begana je kroz odrastanje, ali i profesionalnu kuhinju uvelike afirmirao zadarski kraj

Sabbia restaurant, pizzeria & bar nastavlja svoj ambiciozni kulinarski iskorak serijalom posebnih gourmet dining experiencea, pa je tako ove subote gastronomsko iskustvo za pamćenje gostima priuštio chef Saša Began.


Pripremajući jela koristeći samo najbolje sastojke lokalnog porijekla, chef Began, odnosno prema vodiču Gault&Milleau – chef sutrašnjice, poslužio je večeru u četiri slijeda (uz ‘pozdrav iz kuhinje’) koja se može opisati kao prava simfonija okusa i tekstura; raj za osjetila i nepce, pogotovo ono s afinitetom za izvornu mediteransku kuhinju.


Gastronomska afirmacija


Kulinarska odiseja chefa Begana započela je još od malih nogu. “Još sam kao mali volio jesti, a da bi mogao jesti moraš znati kuhati, pa je tako ljubav prema gastronomiji krenula od ranih godina“, ispričao nam je, te nadodao kako je veliku ulogu u njegovoj karijeri imao upravo kraj iz kojeg dolazi.


Teritorij iz kojeg potječem me gastronomski afirmirao kako kroz odrastanje tako i kroz profesionalnu kuhinju. Zadarski kraj je sam po sebi inspirativan zbog širokog spektra kvalitetnih namirnica”, kazao je, a na pitanje zaluta li u njegovu kuhinju ponekad i koja egzotičnija namirnica, kazao je da ona ipak nikada neće biti u glavnog ulozi, ali je dobrodošla kao kondiment.
Jednostavna filozofija


Od 2017. godine Began je postao glavni chef u poznatom zadarskom restoranu Foša, a njegova kulinarska filozofija vrlo je izravna: jela spravlja na svoj način. Iako naizgled jednostavna upravo zbog cilja zadržavanja izvornosti okusa, iza njih se krije puno veći proces.


Tako je večera s potpisom chefa Begana započela s takozvanim pozdravom iz kuhinje: mariniranom trljom i zamamnim coulisom od pečene paprike uz ukiseljeni crveni luk, čips u obliku riblje kosti i list rikole.


Nakon uživanja u istinskom okusu bogatstva Jadranskog mora večera se nastavila hladnim predjelom koje se sastojalo od poširanog fileta sipe uz mousse od crnila i kože sipe, a uz glavnu zvijezdu jela poslužena je i majoneza od sipe te konfitirani i prženi krakovi.
Mediteranska rapsodija


Za toplo predjelo chef Began gostima je pripremio pravu mediteransku rapsodiju koja se osjetila na prvo kušanje tortellona punjenih dimljenim dagnjama posluženih uz umak od butarge. Oduševljenje jednostavnošću, a opet u tolikoj mjeri pogođenoj harmonizaciji okusa nije ostalo nezapaženo.
Dobro poznati okusi


Kruna glavnog jela bio je filet brancina odležan osam dana, kojeg je chef upario uz blag i prozračan pire od čičoke, uz čips, također od čičoke, mrkvu i riblji demiglace.


Šećer na kraju večeri bio je također dobro poznati okus koji nas je nakratko odveo u Italiju, a karta za to putovanje bio je tiramisu od bundeve.

Chef sutrašnjice


Inače, Saša Began je kroz svoju profesionalnu karijeru uspio ostvariti brojna cijenjena priznanja kao i zavidne ocjene u cijenjenim gastronomskim vodičima poput Gault&Millaua i Michelina, a prošle je godine postao ponosan vlasnik titule kuhara godine.


Iako je nagradu uvijek lijepo dobiti, u ovoj profesiji one su samo šlag na kraju, komentirao je Began, te poručio:


“Ovo je ipak posebna profesija, razlikuje se od drugih. Ja bih rekao da je to više poziv i ukoliko se osjećajte ‘pozvanima’ – pridružite se!“.Advent i nastavak gourmet dining experience i u 2024.

Dok je prosinac u Sabbiji rezerviran za prigodni adventski program i doček Nove godine, ciklus posebnih večeri nastaviti će se i u novoj 2024. godini te će tijekom siječnja, veljače i ožujka brojni renomirani kuhari i kuharice pripremati prava gastro remek djela.


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Sabbia restaurant, pizzeria & bar.