Što uvrstiti na jelovnik?

S ovim namirnicama ćete zdravije proći kroz jesen

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Potrebno je unositi namirnice koje su bogate vitaminom C

Jesen i zima uvijek predstavljaju izazov za naš imunitet. Posebno za vrijeme hladnijih mjeseci trebamo obratiti više pozornosti na našu prehranu te uz pomoć probranih namirnica pomoći imunološkom sustavu da se lakše nosi sa svim izazovima. 


Vitamini igraju veliku ulogu kada je jak imunitet u pitanju. Naravno, uvijek možete koristiti dodatke za prehranu, no zdravija varijante je sve potrebne vitamine unijeti putem raznolike i zdrave prehrane. Za vrijeme hladnijih mjeseci, potrudite se unositi više sljedećih namirnica. 


Citruse


Naranče, limuni, grejpovi… Opcije su razne i svatko može pronaći barem jedan citrus koji će mu se svidjeti. Citrusi su prepuni vitamina C, a svi znamo koliko je on bitan za funkcioniranje imuniteta. Naranče i grejpove je najbolje konzumirati kao sok, dok limun možete ocijediti u toplu vodu te dodati med ili ga piti u čaju. 


Rajčice


I rajčice spadaju u vitamin C boostere. U salati, ocijeđene kao sok ili napravljene u šalši – brojne su opcije kako dnevno unijeti dovoljnu količinu rajčica. 


Cvjetača i brokula


Cvjetača i brokula se povrće koje biste trebali uvrstiti u vaš tjedni jelovnik. Ovo povrće spada u skupinu koja je bogata vitaminom C. Možete ih napraviti kao prilog, ali postoje i brojni recepti kako da ovo povrće bude glavna namirnica u vašem jelu. 


Ananas


Ananas sadrži preko 80 miligrama vitamina C. Najbolje ga je konzumirati svježeg za međuobrok, možete ga narezati i u zobenu kašu, a izvrstan je dodatak svakom smoothieju. Ako nemate svježeg ananas, poslužit će i onaj zamrznuti. Izbjegavajte one u konzervi jer su puni šećera. 


Šumsko voće


Šumsko voće nije samo ukusno, ono je i izuzetno zdravo. Jagode, maline, borovnice, kupine… Nažalost, u hladnijim danima nemamo svježe plodove, no izvrsno će poslužiti i ono zamrznuto. Šumsko voće odličan je dodatak zobenim kašama i smoothiejima.