Ljekovita biljka

Ružmarin za jačanje kose i protiv njezina ispadanja. Prikriva čak i sijede

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Od iglica ružmarina možete pripremiti izvrstan losion za sjajniju kosu.

Među brojnim ljekovitim biljkama s kozmetičkim svojstvima, ružmarin je najindiciraniji kao prirodni lijek za jačanje kose i olakšavanje njenog rasta, a eterično ulje koje sadrži, potiče folikul i rast kose te se bori protiv ispadanja kose. Konstantna upotreba ružmarina također ima prednost što kosu čini tamnijom i prikriva sijede vlasi.


Za reguliranje ph vrijednosti i sjaj možete od iglica ružmarina napraviti losion za kosu. Za pripremu vam je potrebno:


  • 1 izdašna šaka iglica ružmarina
  • jabučni ocat (dovoljno da prekrije iglice ružmarina)

Priprema: Stavite ružmarin u bocu i sve prelijte jabučnim octom. Boca se hermetički zatvori i stavi na hladno i tamno mjesto 2 tjedna. Prije nanošenja mora se razrijediti vodom, tako što se 1/4 šalice napuni vodom, a ostatak losionom, pomiješa se i nanese na kosu kao završno ispiranje.


Istim postupkom, zamjenom jabučnog octa sa maslinovim uljem ili uljem jojobe, moguće je dobiti ulje za stimulirajuću masažu kože i kose.


Ukoliko želite da vam kosa postane tamnija te da prekrijete prve sijede vlasi možete pripremiti losion od slijedećih sastojaka:


  • 450 ml vode
  • 1/2 šalice iglica ružmarina
  • 1/2 šalice listova kadulje

Priprema: Zakuhajte vodu, dodajte ružmarin i kadulju, oboje prethodno nasjeckane. Pustite da se kuha na laganoj vatri pola sata, pa ugasite vatru. Ostavite da odstoji najmanje 3 sata, a zatim filtrirajte listove. Losion za ispiranje kose je spreman.


Ispiranje se mora ponoviti nekoliko puta, tako da je svaki put potrebno prikupiti tekućinu izlivenu na kosu uz pomoću velike posude za njeno sakupljanje. Mora se ponoviti 15 puta te na kraju pričekati 10 minuta prije završnog ispiranja mlakom vodom.