Laganija varijanta

Rolada od tune kao alternativa uobičajenoj mesnoj štruci

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Možete ju jesti toplu ili hladnu, a da pritom ne gubi na kvaliteti

Rolada od tune, slična (ili još nazivana) tuna flan, ukusna je rolada koja se lako priprema kod kuće.


Također može biti prijedlog za odličan švedski stol ili aperitiv.


Za uživati u njoj toploj ili hladnoj, idealanoj, kao alternativa mesu, također za izlete izvan grada ili uredske ručkove.


Sastojci:


  • 300 g ocijeđene tunjevine u ulju
  • 300 g krumpira
  • 2 jaja
  • 50 g ribanog parmezana
  • 50 g krušnih mrvica
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • soli po ukusu
  • mljeveni crni papar po ukusu
  • muškatni oraščić po ukusu

Priprema: Krumpir dobro operite, stavite u veliki lonac s hladnom vodom i stavite ga kuhati dok ne omekša.


Odmah ih izvadite iz vode i ostavite da se ohlade tako da ih ogulite prije nego se ohlade. Sada ih provucite kroz gnječilicu za krumpir, skupljajući ih u prilično veliku zdjelu.


Krumpir pomiješajte s vilicom grubo zgnječenom tunom, naribanim parmezanom, jajima, sitnom soli, mljevenim crnim paprom i malo muškatnog oraščića.


Tijesto mijesite drvenom kuhačom ili rukama, a mora biti homogeno.


Pripremite papir za pečenje i pospite ga krušnim mrvicama. Stavite tijesto u sredinu, dajte mu cilindričan oblik, poput štruce i provucite ga preko krušnih mrvica, valjajte dok ne bude savršeno pokriveno.


Dobro ga zamotajte i stavite u hladnjak na najmanje 20 minuta; ovaj korak je važan za učvršćivanje i zbijanje oblika.


Nakon isteka vremena izvadite ga iz hladnjaka, otvorite omot i premažite ekstra djevičanskim maslinovim uljem.


Potom štrucu staviti u odgovarajuću posudu za pečenje (po mogućnosti pravokutnu), obloženu papirom za pečenje.


Pecite na 200° u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta ili u svakom slučaju dok korica ne dobije zlatnu boju.


Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi prije rezanja.


Poslužite toplo ili hladno uz prilog od svježeg ili pečenog povrća.