Sljubljivanje okusa

Rižoto iz pećnice? Zvuči neobično, ali će vas razuvjeriti pečene rajčice i mozzarella

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Možda je malo nekonvencionalno, ali ovaj recept definitivno zvuči obećavajuće!

Jeste li rižoto ikada radili u pećnici? Možda je malo nekonvencionalno, ali ovaj recept definitivno zvuči obećavajuće!


Samo zamislite zlatnu i hrskavu koricu i okuse pečenih cherry rajčica, mozzarelle i svježeg bosiljka


Za prste polizati, a recept prenosimo u nastavku!


Sastojci


  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 300 g riže
  • 100 ml bijelog vina
  • 750 ml temeljca od povrća
  • 100 g cherry rajčica
  • šaka listova bosiljka
  • 25 g parmezana
  • 150 g mozzarelle
  • 25 g suhih krušnih mrvica

Priprema


Zagrijte pećnicu na 200 °C (ili 180 °C na programu s ventilatorom) i pustite da se ugrije.


Za to vrijeme, zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja u tavi te na njega bacite sitno nasjeckani luk te pirjajte na laganoj vatri 8-10 minuta. Nakon ubacite na luk rižu i dobro promiješajte. Prelijte vinom i kuhajte 2 minute dok se ne upije.


Potom ružu prelijte vrućim temeljcem i brzo promiješajte, a zatim sve prebacite u vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu te pecite 10 minuta.


Nakon 10 minuta izvadite rižu i u nju umiješajte rajčice, bosiljak, polovicu parmezana i začina po ukusu. Grubo poravnajte stražnjom stranom žlice, a zatim komadiće mozzarelle ravnomjerno uglavite u rižu.


Pospite krušnim mrvicama i preostalim parmezanom te pokapajte ostatkom maslinovog ulja. Vratite jelo u pećnicu i sve pecite još 10-15 minuta dok se riža ne skuha.


Ostavite da odstoji nekoliko minuta a potom uživajte u ukusnom rižotu!