Bogato proteinima

Riža, jaja i piletina čine odličan ljetni ručak

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Zdjelica puna okusa!

Ovaj kremasti ručak s piletinom i jajima spoj je bogatih okusa uz veoma jednostavnu pripremu.


Sastojci


Za jelo:


  • 150 g riže za sushi
  • 2 pileća batka, bez kože i kostiju, narezana na kockice od 2,5 cm
  • 3 velika jaja, sobne temperature
  • šaka svježeg korijandera, grubo nasjeckanog
  • 1 žličica biljnog ulja
  • 1 mali luk, tanko narezan
  • sol
  • ukiseljeni đumbir ili bilo koje ukiseljeno povrće po vašem izboru, za posluživanje (po želji)

Za temeljac:


  • 2,5 g praha za dashi (otprilike ½ žličice) ili 1 žličica praha za pileći temeljac
  • 40 ml soja sosa
  • 40 ml mirina
  • 1 žličica šećera (bilo koje vrste)

Priprema


Rižu dva puta isperite hladnom vodom i stavite u lonac. Pazite da je riža ravna i stavite mali prst na vrh riže. Napunite hladnom vodom dok ne dođe do prvog zgloba.


Zakuhajte na jakoj vatri, pa ju smanjite na srednju i kuhajte dok se zrna riže ne pojave na vrhu i ne počnu stvarati mjehurići, nakon što većina vode nestane.


Pokrijte i smanjite vatru na najnižu . Ostavite da se kuha 8 minuta. Potpuno isključite vatru i ostavite poklopac dok ne budete spremni za posluživanje.


Potom, začinite piletinu solju i ostavite sa strane.


Razbijte jaja u zdjelu, dodajte korijander i lagano ih umutite . Ostavite sa strane.


Za pripremu temeljca pomiješajte sve sastojke i 100 ml vode u zdjeli. Ostavite sa strane.


Zagrijte ulje u maloj tavi i pecite piletinu dok ne porumeni sa svih strana i ne bude pečena. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.


Ulijte temeljac u tavu u kojoj ste pekli piletinu, dodajte luk i miješajte dvije minute. Smanjite vatru na srednju (tako da temeljac lagano krčka) i dodajte komade piletine, raširivši ih po tavi. Kuhajte par minuta.


Pažljivo ulijte smjesu od jaja oko piletine u tavi i kuhajte 2-3 minute. Jaja bi trebala biti još uvijek lagano tekuća, poput kremastog omleta.


Podijelite rižu u dvije zdjele. Žlicom stavite smjesu od piletine i jaja na rižu i poslužite s ukiseljenim povrćem, ako ga koristite, piše BBC.