
Foto: iStock
Zdjelica puna okusa!
povezane vijesti
Ovaj kremasti ručak s piletinom i jajima spoj je bogatih okusa uz veoma jednostavnu pripremu.
Sastojci
Za jelo:
- 150 g riže za sushi
- 2 pileća batka, bez kože i kostiju, narezana na kockice od 2,5 cm
- 3 velika jaja, sobne temperature
- šaka svježeg korijandera, grubo nasjeckanog
- 1 žličica biljnog ulja
- 1 mali luk, tanko narezan
- sol
- ukiseljeni đumbir ili bilo koje ukiseljeno povrće po vašem izboru, za posluživanje (po želji)
Za temeljac:
- 2,5 g praha za dashi (otprilike ½ žličice) ili 1 žličica praha za pileći temeljac
- 40 ml soja sosa
- 40 ml mirina
- 1 žličica šećera (bilo koje vrste)
Priprema
Rižu dva puta isperite hladnom vodom i stavite u lonac. Pazite da je riža ravna i stavite mali prst na vrh riže. Napunite hladnom vodom dok ne dođe do prvog zgloba.
Zakuhajte na jakoj vatri, pa ju smanjite na srednju i kuhajte dok se zrna riže ne pojave na vrhu i ne počnu stvarati mjehurići, nakon što većina vode nestane.
Pokrijte i smanjite vatru na najnižu . Ostavite da se kuha 8 minuta. Potpuno isključite vatru i ostavite poklopac dok ne budete spremni za posluživanje.
Potom, začinite piletinu solju i ostavite sa strane.
Razbijte jaja u zdjelu, dodajte korijander i lagano ih umutite . Ostavite sa strane.
Za pripremu temeljca pomiješajte sve sastojke i 100 ml vode u zdjeli. Ostavite sa strane.
Zagrijte ulje u maloj tavi i pecite piletinu dok ne porumeni sa svih strana i ne bude pečena. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
Ulijte temeljac u tavu u kojoj ste pekli piletinu, dodajte luk i miješajte dvije minute. Smanjite vatru na srednju (tako da temeljac lagano krčka) i dodajte komade piletine, raširivši ih po tavi. Kuhajte par minuta.
Pažljivo ulijte smjesu od jaja oko piletine u tavi i kuhajte 2-3 minute. Jaja bi trebala biti još uvijek lagano tekuća, poput kremastog omleta.
Podijelite rižu u dvije zdjele. Žlicom stavite smjesu od piletine i jaja na rižu i poslužite s ukiseljenim povrćem, ako ga koristite, piše BBC.