Uspješni koncept

Riječka gradska radionica Riperaj u kojoj je moguće besplatno popraviti gotovo sve

Bruna Matičić

Riperaj/Foto: Vedran Karuza

Riperaj/Foto: Vedran Karuza

Za cilj imaju smanjenje količine otpada na način da se oštećeni ili neispravni predmeti uz manje popravke mogu ponovno koristitiRiječki RIPERAJ gradska je radionica u kojoj je moguće besplatno popraviti i prepraviti gotovo sve iz kućanstva – neispravne male kućanske uređaje, razne predmete kao što je razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično, i to uz stručnu pomoć i savjete majstora.


Riječ je o projektu Komunalnog društva Čistoća koji za cilj ima upravo smanjenje količine otpada na način da se oštećeni ili neispravni predmeti uz manje popravke mogu ponovno koristiti, umjesto da se odbace i zamijene novima. RIPERAJ je zaživio krajem prošle godine i sudeći po zainteresiranosti građana, idejni koncept projekta uspješno se provodi.


Riperaj/Foto: Vedran Karuza

 Riperaj/Foto: Vedran Karuza


Prihvaćenost koncepta RIPERAJA potvrđuje više od 500 popravljenih predmeta od otvorenja do danas. Ukratko, to znači da je toliko manje predmeta odbačeno, ušteđen je novac, a građani su time postali svjesniji svoje nezaobilazne uloge u stvaranju održive zajednice, navode iz KD Čistoće. Osim što nudi mogućnost popravka predmeta iz kućanstva, RIPERAJ aktivno djeluje u edukaciji i informiranju građana i njihove radionice vode mentori specifičnih znanja i prakse.
Teme vezane uz ponovnu uporabu i prenamjenu odbačenih predmeta osmišljene su na principu “uradi sam”, ostvaruju odličnu posjećenost.
Uz navedeno, dio programa RIPERAJA čine i “Repair cafe” radionice, temeljene na konceptu besplatnih popravaka u lokalnoj zajednici.


Riperaj/Foto: Vedran Karuza

Riperaj/Foto: Vedran Karuza


Iz KD Čistoće kažu da je do sada održano sveukupno petnaest različitih radionica, a, s obzirom na stalan interes, u budućnosti ih se svakako planira još na različite teme i uz različite stručne mentore. Kao dodatan sadržaj, u RIPERAJU se nalazi i BERT – samoposlužni bezambalažni aparat koji posjetiteljima nudi mogućnost kupnje prirodnih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda bez gomilanja i prekomjerne upotrebe potrošne ambalaže. 


BERT nudi razne ekološke proizvode kao što su razne vrste ulja i octa, biodeterdženti za pranje suđa i rublja, sredstva za čišćenje i šampona, ali bez dodatne ambalaže, koju kupci donose sami. Proizvodi koje se može kupiti u BERTU su lokalnog, kontroliranog i prirodnog podrijetla i prodaju se po prihvatljivim cijenama, a njihovom kupovinom kupci podržavaju male proizvođače i pomažu smanjenju upotrebe jednokratne ambalaže.


Riperaj/Foto: Vedran Karuza

Riperaj/Foto: Vedran Karuza“Građani su izvrsno prihvatili BERT te nerijetko uz popravak nekog od predmeta obave i usputnu kupovinu. Među njima ima i sve više redovitih kupaca s adekvatno pripremljenom vlastitom ambalažom. Naime, temeljna je ideja ovakvog aparata motiviranje građana na smanjenje korištenja jednokratne plastične i druge ambalaže, a kako bi odgovornim ponašanjem pridonijeli učinkovitijem gospodarenju otpadom”, objasnili su iz KD Čistoće.