Četveronožni članovi obitelji

Riješite se buha kod ljubimaca na prirodan način. U kuhinji već imate 2 korisna lijeka

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Nećete vjerovati, ali i agrumi mogu biti valjani saveznici u borbi protiv ovih parazita.Buhe su, složiti ćete se, iznimno neugodni paraziti koji često napadaju naše četveronožne članove obitelji. No da li ste znali da se aromatično bilje poput ružmarina, timijana, kadulje i lovora može koristiti ne samo u kuhinji nego i za zdravlje vaših ljubimaca.


Samo mješavinu ovih biljaka razrijedite u toploj vodi i okupajte svog psa ili mačku kako biste eliminirali strašna jajašca skrivena u krznu životinja, a dlaku učinili mekom i mirisnom.


U specijaliziranim trgovinama možete kupiti Neemovo ulje koje ima antiseptička svojstva i bori se protiv buha zahvaljujući svom posebno neugodnom mirisu.
Jednom mjesečno ga stavite na krzno psa i nećete biti razočarani efektima. Između ostalog, ne zaboravite da ovaj proizvod nema isključivo antiparazitnu funkciju, jer se može isplativo koristiti i za tretmane ljepote ili za borbu protiv bora, sve dok možete odoljeti njegovom posebno jakom mirisu!


U kuhinji ćete pronaći još dva učinkovita lijeka: pivski kvasac i jabučni ocat. Možete razrijediti bijeli vinski ocat s vodom, u to namočiti krpu pa nježno obrisati dlaku vašeg ljubimca. Pivski kvasac, s druge strane, možete dodati u hranu vaših četveronožnih prijatelja.


Primjerice, 1 žličicu pivskog kvasca pomiješati s dnevnim obrokom, a krv vašeg psa ili mačke će poprimiti neugodan okus i miris pa se buha više neće njome hraniti. Osim toga, pivski kvasac također povećava imunološku obranu ljubimaca.


Nećete vjerovati, ali i agrumi mogu biti valjani saveznici u borbi protiv ovih parazita. Sok dobiven cijeđenjem jednog limuna ili naranče, raspoređen krpom po krznu vašeg psa, učinkovito će ukloniti ove neugodne parazite.


Evo i recepta za sprej protiv buha za vašu mačku koji se lako može napraviti. Potrebne su vam 2 šalice vode, 1 limun te spužva ili prazna boca s raspršivačem. Limun narežite na mnogo tankih ploškica, ulijte u lonac zajedno s vodom i stavite na vatru, dok ne zavrije. Pustite da kuha tri minute. Nakon što lonac maknete s vatre, dobro promiješajte sadržaj i ostavite da odstoji preko noći.


Idući dan tekućinu ulijte u recikliranu i čistu bočicu s raspršivačem i nježno nanesite na krzno mačke. Kao alternativu spreju možete koristiti spužvu, ali u ovom slučaju bolje je izbjeći potpuno vlaženje mačjeg krzna. Tretman treba raditi svakih 15 dana, odnosno svaki put kada se problem pojavi.