Tapas Sol

Restoranu Mate Jankovića stigao račun za plin od 97.000 kuna: “Prvo sam mislio da je neka greška…”

Portal Novi list

Mate Janković / Foto Facebook Mate Janković

Mate Janković / Foto Facebook Mate Janković

Prvo tražiš problem u kuhinji, ali onda vidiš da stvari koje su donedavno bile potreba postaju luksuz, kaže Mate Janković.Poznati chef Mate Janković nedavno je svoj tapas bar Sol premjestio u zagrebačku Gradsku kavanu, smještenu na Trgu bana Jelačića.


Ostao je šokiran prvim mjesečnim računom za plin: Gradska plinara od njega traži 97.000 kuna, piše gastronomski portal Kult plave kamenice.


Kakve bi promete trebao imati!?


Pritom valja reći da Sol nije plinski restoran. Veći dio kuhinje radi na struju, osim dva plinska roštilja i kuhala za tjesteninu.
Mate Janković prvo se nadao da je riječ o pogreški, no kasnije je doznao da ventilacijski sustav u Gradskoj kavani radi na plin.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli SOL (@sol_tapaszagreb)“Pitanje je, međutim, kakve bi promete restoran trebao raditi da bi mogao plaćati plinske račune od stotinjak tisuća kuna”, piše Kult plave Kamenice.


Mate Janković javio se u komentarima na objavu ovog gastronomskog portala na Facebooku: “Znam za poskupljenja, ali svejedno ne možeš biti ravnodušan.


Prvo tražiš problem u kuhinji, ali onda vidiš da stvari koje su donedavno bile potreba postaju luksuz. Klima je svakako jedna od njih”, napisao je Janković.


“Preživjeli smo ratove, preživjet ćemo i ovo”


Chef se kasnije javio Indexu: “Račun je takav kakav je, takvo poskupljenje zakačit će sve ugostitelje”.


Ističe da je znao da će tako biti, ali da svejedno nije ugodno dobiti takav račun.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli SOL (@sol_tapaszagreb)“To je jednostavno tako, morat ćemo se naviknuti zbog svega ovog u Ukrajini. Ugostitelji su preživjeli ratove, preživjet će i poskupljenja plinova.


Ugostitelji će sigurno dio tog troška uglaviti u cijene. Konzumenti su ti koji će pristati ili neće pristati na to. Oni kojima gosti pristanu na to, oni će preživjeti.


Onima kojima gosti ne pristanu, oni jednostavno neće… Neće ti pristati ako nisi dovoljno kvalitetan.


Poskupljenja su neminovna, ali preživjeli smo i gore situacije, preživjet ćemo i ovo. Ovo je jedan novi izazov s kojim ćemo se suočiti, ovo je nešto što jednostavno moramo prihvatiti”, ispričao je Mate Janković za Index.


Ugostiteljima enormno poskupila i struja


Ugostiteljima dolaze sve veći računi za energente. Nije drastično poskupio samo plin, već i struja, kako govori slučaj Marina Medaka u čijem je zagrebačkom restoranu račun za struju narastao s 40.000 na 120.000 kuna.


“U Hrvatskoj se destimulira konkurentnost, a direktno znači građanima to da na 12 tisuća artikala koje smo prodavali mjesečno je bio trošak struje 3.30 kuna po prodajnom artiklu.Kad dođete i popijete aperitiv, to je 3.30. Sada je to sve skupa 10 kuna jer je 300 posto porast cijene struje, što znači da, kada pojedete juhu, 10 kuna struje, glavno jelo 10 kuna struje, kava 10 kuna struje i tako dalje”, ispričao je Medak RTL-u.


Medak: Ovo nam ruši cijelu računicu!


Ocjenjuje da s takvim računima jednostavno ne može biti konkurentan jer to je abnormalan iznos koji mu u potpunosti ruši cijelu računicu.


“Govori se o 14 postotnih poena, da će nam biti trošak struje u poslovanju, a ukupan porez nama je 17 postotnih poena u poslovanju.


Samo porez i struja dolaze na 27 postotnih poena bez daljnjih troškova”, kazao je Medak za RTL prije nekoliko dana.