Imamo nekoliko prijedloga za obiteljski ručak: Recepti su jednostavni, a namirnice pristupačne

Sanda Milinković, Mija Dropuljić

Foto: iStock

Foto: iStock

Kada se našim domom prošire mirisi i arome zavičaja.

U današnje užurbano vrijeme nema ljepšeg trenutka nego kada se cijela obitelj okupi oko stola i zajedno uživa u druženju, smijehu i odličnoj hrani koja odiše mirisima zavičaja. Često je dovoljan tek jedan okus kako bi nas vratio u djetinjstvo, jedan miris koji nas asocira na jedan poseban obiteljski objed ili namirnica koju obožava kuhati naša baka. 


Slobodno možemo reći kako je obiteljski ručak jedan od vodećih događaja u danu, no često se zna dogoditi da zbog velikog broja obveza ne stignemo uložiti onoliko vremena u pripremu jela koliko bi htjeli. 


No, nisu uvijek potrebni sati i sati nakuhavanja kako bi na stol donijeli omiljene okuse našeg zavičaja. Često je dovoljno u jednostavne i brze recepte unijeti pojedinu namirnicu iz ovog kraja kako bi poslužili poznate okuse i mirise. 


Donosimo odlične prijedloge za obiteljski ručak u kojem prevladavaju jednostavni recepti, a sve namirnice možete nabaviti u trgovačkom lancu Lidl


Pileći ražnjići uz mediteranski umak


Pileća prsa odličan su odabir za ručak čitave obitelji, a kada se posluže kao ražnjići uz omiljeni tzatziki umak, za stol će brzinom munje dojuriti i oni najmlađi. Osim što je ukusna i slaže se sa gotovo svim namirnicama, piletina je i odličan izvor nutrijenata. Prvenstveno, proteina koji s pilećim mesom stižu u nemasnom obliku i to u količini od 22.5 grama na 100 grama piletine.


Piletina se odlično sljubljuje s brojnim umacima, a tradicionalni mediteranski tzatziki umak koji porijeklo vuče iz Grčke, osvaja svojim laganim okusom.


Sastojci;


  • 4 komada pilećih prsa (iz ovotjedne Lidl ponude)
  • 1 limun (dostupne u ponudi Lidlove tržnice)
  • 2 čajne žličice origana
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 zelena, žuta i crvena paprika

Mediteranski umak:


  • Polovica krastavca
  • četvrtina režnja češnjaka
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 1 do 2 čajne žlice maslinovog ulja
  • Drveni ili metalni štapići za ražnjiće

Priprema:


Pileća prsa nasjeckajte na malene komade u obliku kvadrata kako bi ih kasnije lakše stavili na ptapiće. Ogulite limun i zatim ga iscijedite preko komadića piletine jer će im to dati dovoljnu vlagu tijekom pečenja i kasnije, aromatičan okus.


Zagrijte štednjak te pripremite tavu u kojoj ćete peći piletinu. U tavu možete dodati malo ulja da se piletina ne zalijepi, a zatim ju pecite petnaestak minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.


Pripremite zelenu, crvenu i žutu papriku tako što ćete ju oprati te narezati na kockice. Kada je piletina pečena, slažite komadiće na drvene štapiće tako da slažete komad piletine pa jednu boju paprike pa zatim opet piletinu i potom drugu boju paprike kako bi dobili na atraktivnosti i raznobojnosti ražnjića.


Ražnjiće stavite na ugrijanu tavu u kojoj ste pekli piletinu i “grillajte” ih nekoliko minuta dok paprika ne poprimi tamniju nijansu.


Za tzatziki umak će vam trebati posuda u kojoj ćete ga miješati te velika žlica. Krastavac narežite prvo po dužini, a zatim i po širini tako da imate što manje komadiće pa ga ubacite u posudu. Dodajte izribani češnjak, sol i papar te umiješajte kiselo vrhnje. Za dodatan okus, stavite koju kapljicu maslinovog ulja.


Foto: iStock


Šurlice u bijelom umaku od gljiva


Šurlice se odlično slažu s različitim umacima, a nama je nekako omiljen onaj bijeli s gljivama zbog njegove punoće i bogatstva okusa. Ova tjestenina, kao jedan od simbola kvarnerske kuhinje, najpoznatiji je predstavnik krčke tjestenine. Uz šurlice stiže i nezaboravan dašak otočke gastronomije, a kod njihovog je kuhanja važno koristiti dovoljno vode da bi se tjestenina ravnomjerno zagrijala i pritom u vodu nemojte stavljati ulje da bi tjestenina kasnije mogla upiti više umaka.


Sastojci:


Priprema:


U tavi zagrijte ulje i maslac pa prepržite kapulu na niskoj temperaturi dok ne postane mekana i prozirna. Zatim dodajte sitno sjeckane gljive i kuhajte petnaestak minuta na laganoj vatri. Kada su gljive skuhane, dodajte češnjak. Uz povremeno miješanje, nakon nekoliko minuta možete dodati i vino te nastaviti s miješanjem dok tekućina ne ispari.


Sada je vrijeme da dodate vrhnje za kuhanje koje ćete miješati dok ne prokuha i zatim dodati limunov sok i parmezan. Po želji dodajte sol, papar ili vegetu.


Skuhajte šurlice i ostavite sa strane malo vode u kojoj se tjestenina kuhala. Šurlice stavite u tavu gdje kuhate umak i dodajte vodu u kojoj su se kuhale da se gustoća smjese malo “razbije”. Dobro promiješajte i za kraj ubacite malo peršina.


Foto: iStock


Pečeni losos s povrćem za podizanje raspoloženja


Losos pripada kategoriji najzdravijih riba koje možemo pronaći u svjetskim morima, a njegova je glavna prednost što u tek stotinu grama lososa imamo dvadeset grama bjelančevina.


Prepun je visokovrijednih sastojaka kao što su omega-3 masne kiseline koje smanjuju kolesterol, a neke studije tvrde da čak i podižu raspoloženje. Za one dane u tjednu kada vi i vaši ukućani imate manjak energije, pripremite si ovu ukusnu ribu uz povrće i gledajte kako vam raste energija.


Sastojci:


  • 500 g fileta lososa (dostupno u Lidlovoj ribarnici)
  • 1 crvena i 1 zelena paprika
  • Zelena salata
  • 1 manja kapula
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Peršin
  • Limun nasjeckan na kriške
  • Sol i papar

Priprema:


Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i dok čekate da se zagrije, u posudi pomiješajte sve začine s popisa. Na kockice nasjeckajte paprike te ih posložite na lim za pečenje. Na lim za pečenje stavite i papir tako da vam se namirnice ne lijepe tijekom termalne obrade.


Na povrće namažite polovicu mješavina začina i maslinovog ulja pa pecite desetak minuta. Kada je povrće gotovo, izvadite iz pećnice lim za pečenje i napravite mjesta za filete lososa.


Na filete namažite preostale začine iz posude te ih smjestite u sredinu lima za pečenje. Filete poškropite maslinovim uljem i sve zajedno vratite u pećnicu da se peče na još desetak minuta.


Kada su fileti lososa dobili smećkastu boju, izvadite ručak iz pećnice i pripremite posuđe za posluživanje. Za poseban dojam, ispod fileta lososa stavite zelenu salatu, a oko fileta složite kriške limuna i sve zajedno obogatite peršinom.


Foto: iStock


Hrskava patka uz neodoljive pečene jabuke


Iako je patka dugogodišnje tradicionalno jelo diljem stolova sjeverne i istočne Hrvatske, polako se uvukla u sve krajeve naše domovine. Iz tradicije crpimo bogatstvo okusa i inspiraciju pa stoga za ručak volimo isprobavati čitavu raskoš recepata koji se mogu pronaći u različitim dijelovima Hrvatske.


Ako patku želite pripremiti na malo drugačiji način, predlažemo verziju koju prate pečene jabuke za savršenu ravnotežu svih okusa.


Sastojci:


Priprema:


Pećnicu zagrijte na 100 stupnjeva, a s patke uklonite dodatnu masnoću prije pečenja. S unutarnje i vanjske patke nanesite sol pa ju položite na lim za pečenje. Pustite da se peče tri sata, a svako toliko provjerite stanje. Dok se patka peče, kroz sredinu svake jabuke povucite nožem crtu zbog koje će se lakše ispeći.


Po isteku tri sata, izvadite patku iz pećnice i okrenite temperaturu na 160 stupnjeva. Patku stavite na posudu za posluživanje i nježno iz lima za pečenje izlijte masnoću koja se stvorila tijekom pečenja. Vratite patku u pećnicu na još trideset minuta da dobije na hrskavosti te zatim dodajte jabuke i ostavite još trideset minuta da se svi mirisi sjedine.


Foto: iStock


Kraljica među salatama


Svako glavno jelo traži svog vjernog pratitelja u obliku salate. Lijepo poslužena salata nije ugodna samo oku već i našem organizmu jer hrana bogata vlaknima smanjuje razinu kolesterola, a daje nam i osjećaj sitosti.


Primjerice, zelena salata sadrži velike količine antioksidansa koji štite tijelo od različitih štetnih čimbenika, a dodavanjem čim više različitog povrća, učinak koji salata ima na vaš organizam postaje sve bolji.


Posegnite za bogatom ponudom svježeg povrća u Lidlovim tržnicama i pobrinite se da svaki obrok prati zdravlja vrijedna salata, a mi ćemo se u nastavku pobrinuti da vam ne nedostaje inspiracije za pripremu.


Jedna od omiljenih salata u kojima su kombinirane namirnice koje obožavamo, svakako je ona sa rajčicama i mozzarellom.


Sastojci:


Priprema:


Postupak je vrlo jednostavan i sve što trebate je dobro oprati zelenu salatu koju ćete staviti u odgovarajuću posudu za salatu. Cherry rajčice možete narezati na dvije polovice (ili ostaviti čitave) te ih zajedno s narezanom mozzarellom izmiješati u posudi sa salatom. Za potpuni doživljaj, iskoristite začinska ulja i vaša je salata gotova.


 


Foto: iStock


Uz naše jednostavne recepte i fantastičnu ponudu namirnica Okusi zavičaja iz trgovačkog lanca Lidl svaki obiteljski ručak je pravi doživljaj okusa kojeg će obožavati svi ukućani. Garantirano će tražiti više. 


__


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Lidl.